Archív článkov za Marec 2024, strana 2

Otvor článok

Reportáž: Na premiére filmu Matka na úteku sa zišla silná ženská zostava, pozrite si exkluzívne rozhovory s herečkami Petrou Hřebíčkovou a Janou Švandovou!

2.3 2024 10:00

Do slovenských kín prichádza česká „skorokomédia“ Matka na úteku, v ktorej sa stretli samé ženy. Na premiére Netky vyspovedali skvelé české herečky Petru Hřebíčkovú, Lenku Vlasákovú, Janu Švandovú a režisérku a spoluautorku scenára Hanu Hendrychovú. Novinku zo života o rodine, láske a priateľstve si nenechal ujsť ani odborník na krásu Jozef Oklamčák.

Otvor článok

Cieľom hodnotiacej návštevy expertov Rady Európy v SR je lepšie identifikovať úskalia v boji proti obchodovaniu s ľuďmi

2.3 2024 11:00

Ministerstvo vnútra SR organizovalo tento týždeň (v dňoch 26. februára - 1. marca 2024) hodnotiacu návštevu expertov skupiny GRETA z Rady Európy na Slovensku v rámci štvrtého kola hodnotenia s tematickým zameraním nariešenie zraniteľnosti voči obchodovaniu s ľuďmi. Zástupcov z Rady Európy privítala na pôde rezortu vnútra v Bratislave I. štátna tajomníčka MV SR Lucia Kurilovská, ktorá z pozície národného koordinátora pre oblasť boja proti obchodovaniu s ľuďmi otvorila stretnutie.

Otvor článok

Ste netrpezliví? Vyplňte si čakanie na príchod jari správnou prípravou záhrady

2.3 2024 11:06

Asi aj pre toho najväčšieho odporcu leta je zrejme príjemné, keď si uvedomí, že dni sú dlhšie a počasie nie je už tak výrazne chladné. Konečne môžeme vyjsť von a začať pracovať na záhrade, prípadne v príjemnom prostredí prírody relaxovať. Avšak, pokušeniu natiahnuť si na seba montérky, vytiahnuť rýľ a začať pracovať, by ste sa mali ešte vyhnúť, pretože je potrebné sa najskôr uistiť, či sú pôda a okolie záhrady na úpravy a príchod jari pripravené.

Otvor článok

Minister Tomáš Taraba hodnotí pracovnú misiu v Keni ako veľmi úspešnú

2.3 2024 12:00

Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba absolvoval počas pracovnej cesty do Kene sériu dôležitých rozhovorov na najvyššej úrovni. Rokoval so zástupkyňou generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov a generálnou riaditeľkou Úradovne OSN v Nairobi Zainab Hawa Banguraovou, prezidentom Kene Williamom Rutom, premiérom Rwandy Édouardom Ngirentem a predstaviteľom Programu OSN pre ľudské sídla UN Habitat Michalom Mlynárom.

Otvor článok

Od najväčšej banskej tragédie na Slovensku uplynulo 17 rokov. V Novákoch si uctili obete

2.3 2024 12:11

Od najväčšej banskej tragédie u nás uplynulo 17 rokov. Osem mŕtvych a 37 zranených si vyžiadal výbuch vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP). Obete si v piatok (1. 3.) uctili pietnou spomienkou pri pamätníku v Novákoch.

Otvor článok

Nemocnica s poliklinikou Brezno je dočasne preradená do II. úrovne nemocníc

2.3 2024 13:00

Nemocnica s poliklinikou Brezno, n.o. je od 1. marca 2024 preradená do II. (regionálnej) úrovne nemocníc. O dočasnom preradení tohto zdravotníckeho zariadenia rozhodlo Ministerstvo zdravotníctva SR vzhľadom na dopravné rekonštrukčné práce v tomto regióne.

Otvor článok

Systém HAKA, ktorý pomáhal polícii pri pátraní ukradnutých vozidiel, nečakane končí

2.3 2024 14:00

Na sociálnej sieti pomáha polícii v pátraní po ukradnutých autách. Zakladateľ skupiny Štefan Farkaš sa rozhodol iniciatívu po siedmich rokoch rozpustiť.

Otvor článok

Poľsko ukončilo hraničné kontroly na poľsko-slovenskej hranici. Čo je dôvodom?

2.3 2024 15:00

Poľský minister vnútra a verejnej správy rozhodol o ukončení hraničných kontrol na hraniciach so Slovenskom. Kontroly budú trvať do polnoci 2. marca 2024.

Otvor článok

História opaľovania: Kedysi to bola záležitosť otrokov, šľachta preferovala bledú nepoškvrnenú pokožku

2.3 2024 16:00

Opaľovanie v soláriu je dnes bežnou súčasťou životného štýlu mnohých ľudí, ktorí chcú mať peknú opálenú pokožku po celý rok. No máloktorí z nich vedia, že umelé opaľovanie má dlhú a zaujímavú históriu, ktorá siaha až do staroveku. Vtedy to však nebola záležitosť módy, ale spoločenského postavenia a otroctva. Ako sa postoj k opaľovaniu menil v priebehu storočí?

Otvor článok

Ministerka Šimkovičová sa stretla s bývalým českým prezidentom Václavom Klausom. O čom spolu hovorili?

2.3 2024 16:00

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová sa stretla s bývalým prezidentom Českej republiky Václavom Klausom.

Otvor článok

Najčastejšie rozhodnutia, ktorými si ľudia ničia život

2.3 2024 17:00

Život je plný rozhodnutí, ktoré nás formujú, a ovplyvňujú našu budúcnosť. Niektoré z nich sú však také zlé, že nám ničia život, a bránia nám v šťastí a úspechu. V tomto článku sa dozviete, aké sú to najčastejšie rozhodnutia, ktorými si ľudia ničia život, a ako sa im vyhnúť.

Otvor článok

Žiarlenie vo vzťahu na bývalé polovičky a sexuálnych partnerov: Ako prekúsnuť nutkanie špárať sa v minulosti a kedy je to už toxické?

2.3 2024 18:00

Retroaktívna žiarlivosť, občas označovaná ako retroaktívna žiarlivosť OCD, je odlišnou formou intenzívnej a iracionálnej žiarlivosti, ktorú jednotlivec pociťuje v súvislosti s minulými romantickými a sexuálnymi zážitkami svojho partnera. Na rozdiel od bežnej žiarlivosti, ktorá sa zvyčajne zameriava na obavy o budúce činy vášho partnera.

Otvor článok

O čom uistil Blanár Lavrova? Šéf slovenskej diplomacie v Turecku rokoval aj o mieri v Gaze

2.3 2024 18:41

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v dňoch 1. – 2. marca 2024 zúčastnil na treťom ročníku diplomatického fóra v tureckej Antalyi organizovaného pod záštitou prezidenta Tureckej republiky Recepa Tayyipa Erdogana.

Otvor článok

Od zablúdenia nás môže zachrániť aj niečo, čo nám Boh daroval. Viete, čo to je?

3.3 2024 08:00

Ľudské žitie je často, a celkom oprávnene, prirovnávané k ceste. Kráčame po nej, raz zabočíme doľava, potom doprava, občas sa pošmykneme a áno, sú aj chvíle, keď sa stratíme. To je aj azda najhoršie, nevedieť, kam smerujeme, či môžeme ísť rovno a nespadneme, či sa vrátiť.

Otvor článok

Slovensko bude intenzívnejšie spolupracovať v ekonomickej a obchodnej oblasti so Spojenými arabskými emirátmi

3.3 2024 09:00

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Vladimír Šimoňák v dňoch 26. – 28. februára 2024 zastupoval Slovensko na 13. ministerskej konferencii Svetovej obchodnej organizácie (WTO) v Abú Zabí. Zástupcovia 164 členských krajín WTO na nej diskutovali o reforme, ktorá zlepší fungovanie multilaterálneho obchodného systému a o budúcom smerovaní WTO.

Otvor článok

Minister Richard Takáč vymenoval 12-člennú Skupinu poradcov

3.3 2024 09:30

V priestoroch Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa dnes konal slávnostný akt vymenovania poradcov ministra Richarda Takáča. Dvanásťčlenný zbor sa bude stretávať pravidelne na pracovných stretnutiach a svoje funkcie budú vykonávať bezodplatne.

Otvor článok

Aká je bilancia štátneho rozpočtu ku koncu februára 2024?

3.3 2024 10:08

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu februára 2024 schodok vo výške 1 224,1 mil. eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka boli príjmy štátneho rozpočtu vyššie o 257,5 mil. eur (+9,5 %). Výdavky štátneho rozpočtu boli pri medziročnom porovnaní tiež vyššie, a to o 343,2 mil. eur (+8,9 %). Uvedené znamenalo medziročné zhoršenie hospodárenia štátneho rozpočtu o 85,7 mil. eur (+7,5 %).

Otvor článok

Elon Musk žaluje spoločnosť OpenAI. Čo je dôvodom sporu?

3.3 2024 10:30

Elon Musk podal žalobu proti spoločnosti OpenAI a jej spoluzakladateľom Samovi Altmanovi a Gregovi Brockmanovi s tvrdením, že spoločnosť porušila svoju počiatočnú dohodu tým, že sa snaží dosiahnuť zisky namiesto pôvodnej filozofie vyvíjať umelú inteligenciu, ktorá by neziskovo prinášala úžitok ľudstvu.

Otvor článok

Štúdia zdôrazňuje vplyv COVID-19 na antarktický výskum

3.3 2024 11:19

Výskum z Nového Zélandu zverejnený v sobotu (2.3) zistil, že pandémia COVID-19 ovplyvnila vedecký výskum, cestovný ruch a politiku Antarktídy. Výskum tiež ukázal, že pandémia má významný dopad na globálne podnebie.

Otvor článok

Stihnú chovatelia nosníc rekonštrukcie klietkových chovov?

3.3 2024 13:40

V roku 2023 sa v SR na farmách evidovaných v CEHZ chovalo 2,75 milióna kusov nosníc na 76 farmách. Z nich bolo 45 malých fariem s počtami nosníc nižšími ako 10 tisíc kusov. Spolu sa na nich chová iba 30 055 nosníc, čo predstavuje iba 1,1 % z celkového počtu.

Otvor článok

Od škorice po chilli papričky: Najšialenejšie internetové výzvy všetkých čias. Aké škody naozaj napáchali?

3.3 2024 15:05

Internetové výzvy sú fenomén, ktorý ukazuje, ako ľudia reagujú na trendy, vplyvy a sociálne tlaky. Niektoré z nich sú zábavné a prospešné, iné sú hlúpe a škodlivé. V tomto článku si predstavíme niektoré z najšialenejších internetových výziev všetkých čias, ktoré sa stali virálnymi.

Otvor článok

Úzkosť, ktorá pretrváva: Aké sú riziká keď sa nelieči a je možné zbaviť sa prázdnoty?

3.3 2024 16:00

Úzkosť je normálna a prirodzená emócia, ktorá nám pomáha reagovať na nebezpečné alebo stresujúce situácie. V určitých prípadoch však môže úzkosť prerásť do chorobnej formy, ktorá narušuje náš každodenný život, zdravie a pohodu. V tomto článku sa pozrieme na to, aké sú príznaky, príčiny a dôsledky úzkostnej poruchy, a ako sa s ňou môžeme vyrovnať.

Otvor článok

Boj proti komárom sa už začal, v Bratislave budú monitorovať aj nebezpečný druh

3.3 2024 17:25

V Bratislave sa už pripravujú na sezónu komárov. Odborníci s dobrovoľníkmi kontrolovali miesta, kde sa liahnu.

Otvor článok

Premiéra Roberta Fica šokovali vyjadrenia britského veľvyslanca na Slovensku

3.3 2024 17:50

Premiéra Roberta Fica (Smer-SD) šokovali vyjadrenia britského veľvyslanca na Slovensku Nigela Bakera v súvislosti s postojom vlády k vojne na Ukrajine a spochybňovaní podpory mieru na Ukrajine zo strany Západu.

Otvor článok

Súkromné školy poskytujú podobnú kvalitu vzdelávania ako štátne, zistila inšpekcia. Mali by byť však lepšie

3.3 2024 18:21

Súkromné materské či základné školy poskytujú podobnú kvalitu vzdelávania ako štátne. Tvrdí to štátna školská inšpekcia. Neštátne školy a škôlky majú podľa nej lepšie podmienky a viac peňazí, preto očakávala výraznejší rozdiel. Asociácia súkromných škôl to vidí inak.

Otvor článok

Americkí vedci identifikujú nové protilátky zamerané na "temnú stránku“ proteínu vírusu chrípky

3.3 2024 19:05

Výskumníci Národných inštitútov zdravia (NIH) v USA identifikovali protilátky, ktoré cielia na ťažko zistenú oblasť vírusu chrípky. Výsledky výskumu zverejnené v piatok v časopise Immunity osvetľujú relatívne nepreskúmanú "temnú stránku" hlavy proteínu neuraminidázy (NA), uviedol NIH.

Otvor článok

Ekológom a dobrovoľníkom sa podarilo vyčistiť šesťkilometrový úsek Slatiny. Neodradilo ich ani zlé počasie

3.3 2024 19:23

Plné vrecia odpadu odnášali ekológovia a dobrovoľníci z brehov a vody rieky Slatina. Napriek nepriaznivému počasiu sa im podarilo vyčistiť šesťkilometrový úsek chráneného územia európskeho významu.

Otvor článok
Otvor článok

Veľtrh ALMA MATER 2024 v Trnave zaznamenal úspech! Zníži odliv mozgov?

3.3 2024 21:30

Podujatie ALMA MATER 2024 – miesto, kde si nájdeš svoju univerzitu po prvýkrát prepojilo maturantov a vysoké školy v Trnave.

Otvor článok

Najväčšia rekonštrukcia v histórii popradskej nemocnice. Prefinancujú 42 miliónov eur!

4.3 2024 06:45

Veľký deň pre popradskú nemocnicu. Po päťdesiatich rokoch od jej slávnostného otvorenia sa začína historicky najrozsiahlejšia a investične najnáročnejšia prestavba.

Otvor článok

Aj vy môžete do konca marca pripomienkovať nový Návštevný poriadok Tatranského národného parku!

4.3 2024 08:00

Od vlaňajšieho 15. decembra vstúpil do platnosti nový Návštevný poriadok Tatranského národného parku. Návrhy na aktualizáciu dokumentu môže verejnosť posielať do 31. marca tohto roka.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Medzinárodný klobásový festival v Sládkovičove prilákal tisícky návštevníkov

4.3 2024 08:30

SLÁDKOVIČOVO - Milovníci dobrého jedla a zábavy sa stretli v piatok a sobotu (1. 3 - 2. 3.) v Sládkovičove, kde sa konal tradičný Medzinárodný klobásový festival. Popri súťaži v príprave tejto mäsovej špeciality sa mohli návštevníci zúčastniť aj množstva sprievodných akcií, vrátane vystúpenia skupiny The Crownies či hudobnej skupiny ELÁN Kontraband.

Otvor článok

OKTAGON TIME: Kozmov návrat, turnaj pod holým nebom v Bratislave či milión pre fanúšikov!

4.3 2024 08:31

Ostrava a tlačová konferencia TIME – to je spojenie, ktoré sa už za posledné roky dostalo pevne do povedomia všetkých fanúšikov OKTAGON MMA. Ako to už býva zvykom, pred podujatím v najtvrdšom meste Českej republiky boli fanúšikovia svedkami predstavenia horúcich noviniek zo strany samotnej organizácie i protagonistov nadchádzajúcich podujatí.

Otvor článok

Dnes prebieha projekt Slovensko proti obezite! Ako sa zapojiť?

4.3 2024 08:36

Biomedicínske centrum SAV, v. v. i., si pre záujemcov pripravilo pri príležitosti Svetového dňa obezity podujatie plné aktivít.

Otvor článok

Raketa firmy SpaceX odštartovala k ISS. Na jej palube sú traja Američania a Rus

4.3 2024 08:45

Raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX a kapsula Dragon so štvorčlennou posádkou vyrazila na misiu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Posádka by sa mala dostať k ISS v utorok (5. 3. 2024).

Otvor článok

Mária Terézia a jej zvláštne zvyky: Láska k čokoláde a jej závislosť na káve boli jej najväčšie neresti

4.3 2024 09:00

Mária Terézia bola nielen výnimočnou panovníčkou, ktorá zanechala v Európe nezmazateľnú stopu, ale aj zaujímavou osobnosťou, ktorá mala mnoho neobvyklých záľub a zvykov. V tomto článku sa dozviete, prečo pila denne tridsať šálok kávy, ako sa bavila na maškarných plesoch, čo ju spájalo s poľovaním a ako sa starala o svoje zdravie a hygienu.