9.časť: Ako predísť závislosti? Dôležité sú pravidlá a disciplína

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 14:00 • 3 min
9.časť: Ako predísť závislosti? Dôležité sú pravidlá a disciplína

Kurzové stávkovanie nie je hazard, pretože výsledok je možné ovplyvniť vlastným úsudkom. Hazardom sa ale stáva, keď hráč zabudne na vlastné pravidlá a systém. Čo teda robiť, aby sa to nestalo?

slovakia

left justify in out

V okamihu, kedy hráč vypne mozog a tipuje len pre pocit z hry, sa zo stávkovania stáva len hrací automat. Je síce možné vyhrať, nie však dlhodobo vyhrávať. Každý hráč by preto mal mať sebadisciplínu a mal by dodržiavať dôležité pravidlá

Tí stávkari, ktorí disponujú neoblomnou disciplínou, sú vo výhode, keďže si nastavené hranice bez väčších problémov dodržiavajú. Pre väčšinu klasických stávkujúcich sa ale stávkovanie stáva chytľavou zábavou a čas od času v ich účtoch vznikne diera, s ktorou nepočítali.
Stávkujúci bez dostatočnej disciplíny robia najčastejšie chyby, ktoré by sa dali definovať ako: hranie bez prípravy, nutkanie vyhrať späť stratené peniaze čo najrýchlejšie a keď sa chvíľu darí, tak sa u stávkujúceho začína objavovať pocit, že uhádne každý tip a je neporaziteľný. Všetky tieto chyby zvyčajne končia rovnako - stávkou na nejaký zápas, o ktorom tipujúci vôbec nič nevie. V takýchto prípadoch je dokonca jedno, že sa jedná o nejaký zápas z kórejskej futbalovej ligy, hlavne že začína za pár minút. Toto sú už príznaky závislosti, nakoľko stávkujúci potrebuje rýchlu akciu a hľadá príležitosť na čo svoje peniaze vsadiť.

Ďalším veľmi častým prípadom, kedy stávkujúci porušujú disciplínu, je upustenie od vypracovaného Money Managementu (hoci aj krátkodobo), keď stávkujúci narazí na "100% tutovku, ktorú by bolo škoda nevyužiť". Veľa krát sa stane, že práve takáto „tutovka“ nevyjde podľa predpokladu a prichádza začiatok konca celého systému, stratégie, sebadisciplíny či finančného manažmentu, lebo stávkujúci vsadí viac ako by mal alebo ako si môže dovoliť. Nasleduje bezhlavé vsádzanie a snaha získať späť prehraté peniaze a to čím skôr. Končí to vybielením stávkového a bohužiaľ často aj bankového účtu a následnej pauzy od tipovania. Každý stávkujúci si musí v rámci svojej stratégie nastaviť pravidlá individuálne. Tie však potom musí bezpodmienečne dodržiavať.

Každý stávkujúci, ktorý to myslí s tipovaním vážne, by si mal viesť kompletné stávkové záznamy. Tie okrem iného slúžia aj ako možnosť spätnej kontroly, v ktorých je možné s odstupom času dohľadať porušenie disciplíny, stávkarove najziskovejšie súťaže alebo naopak tie, od ktorých by mal upustiť. Na vedenie takýchto štatistík existujú špeciálne programy, ale postačí ale aj obyčajný tabuľkový procesor.

Známy investor a jeden z najbohatších ľudí na svete Warren Buffett tvrdí, že jediné, čo investor potrebuje, je zdravo racionálny systém pre prijímanie rozhodnutí a potom predovšetkým schopnosti udržať emócie na uzde tak, aby tento systém nenarušovali. Nahraďte investora za stávkara a máte potvrdenie nutnosti disciplíny z úst jedného z najlepších investorov na svete.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies