Budú dražiť portrét sestry výtvarníka Salvadora Dalího

NETKY.SK • 27 Február 2017, 14:48 • 2 min
Budú dražiť portrét sestry výtvarníka Salvadora Dalího

BRATISLAVA - V londýnskej pobočke aukčného domu Bonhams budú 2. marca dražiť portrét sestry španielskeho výtvarníka Salvadora Dalího Any Maríe, ktorý namaľoval v roku 1925.

slovakia

left justify in out

Maľba s názvom Figura de perfil (v preklade figúra z profilu, pozn. red.) zobrazuje profil mladej ženy pozerajúcej sa z okna na more a vznikla v čase, keď mal umelec 21 rokov. Obraz pôvodne vlastnila samotná Ana María, ktorá ho neskôr darovala svojim priateľom. V rámci aukcie ho ponúknu vôbec po prvý raz a odborníci odhadujú, že by jeho predaj mohol vyniesť až 1,2 milióna libier (v prepočte približne 1,4 milióna eur). 

Podľa Indie Phillips, vedúcej oddelenia pre impresionistické a moderné umenie v Bonhams, je predaj tohto diela výnimočný, pretože väčšina Dalího prác z tohto obdobia je súčasťou verejných zbierok. "Dalí bol v 20. rokoch minulého storočia veľmi rozvážnym autorom, svoje motívy si vyberal opatrne a pracoval dôkladným spôsobom. Toto dielo vzniklo na samotnom začiatku jeho vzostupu k surrealizmu. Obťažkaná zmyslom a úplne tajomná. Je to jedna z najkrajších prác, s ktorými som mala to potešenie pracovať," vyjadrila sa na margo portrétu. 

Spomínaná Ana María bola o tri roky mladšia ako jej slávny brat a bola jeho obľúbenou modelkou. Často ju zobrazoval zo zadu pozerajúc sa na pobrežie pri ich prázdninovom dome v Cadaqués. Po tom, ako sa Dalí začal stýkať s jeho neskoršou manželkou Galou, súrodenecký vzťah ochladol, pretože ani Ana María ani ich otec jeho novú partnerku nemali radi. Súrodenci sa do konca výtvarníkovho života nepomerili. Ana María zomrela, rovnako ako jej brat, v roku 1989. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies