Ceny elektriny sú pre priemyselných odberateľov v SR neúnosne vysoké

NETKY.SK • 24 Október 2014, 06:44 • 2 min
Ceny elektriny sú pre priemyselných odberateľov v SR neúnosne vysoké

BRATISLAVA - Ceny elektrickej energie sú pre priemyselných odberateľov v SR neúnosne vysoké.

slovakia

left justify in out

Konštatoval to dnes v Bratislave na tlačovej konferencii podnikateľských a zamestnávateľských združení, ako aj zástupcov zahraničných obchodných komôr v SR prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Marian Jusko. V súvislosti s tým zaslali predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (Smer-SD) otvorený list, v ktorom ho upozorňujú na pálčivosť problému vysokých cien elektriny pre priemysel.
      

"Dlhodobo sa sťažujeme na fakt, že na Slovensku sú ceny elektrickej energie pre priemyselných výrobcov jedny z najvyšších v Európe. Má to aktuálnejšie dôvody. Spomenul by som, že dnes sa začal summit EÚ, ktorý sa bude venovať energeticko-klimatickému balíčku. Pripomenul by som tiež, že do konca septembra 2014 mal byť na rokovanie vlády SR predložený materiál zo strany ministra hospodárstva SR, kde sme dúfali, že sa navrhnú opatrenia vedúce k zníženiu koncových cien elektrickej energie pre priemysel," spresnil Jusko.
      

Vážnym dôvodom vysokých cien elektriny bol podľa neho aj fakt, že v auguste 2014 došlo k zvýšeniu tzv. tarify za prevádzkovanie systému, ktorá zdvihla koncové ceny elektriny pre slovenský priemysel. "Prišlo k jej zvýšeniu, nazvem to, netransparentným spôsobom, bez konzultácií s predstaviteľmi priemyslu a zamestnávateľov, bez dopadových štúdií. Boli sme veľmi nemilo prekvapení týmto krokom," zdôraznil.
      

"Vysoké ceny elektrickej energie pre slovenský priemysel sú zvlášť citlivé a riešenie je zvlášť urgentné. Dôvodom je skutočnosť, že na rozdiel od iných európskych krajín má priemysel na Slovensku väčší podiel na hrubom domácom produkte. V rámci nášho priemyslu má veľkú váhu energeticky náročný priemysel. Pre Slovensko je to teda problém citlivejší, urgentnejší než pre iné európske krajiny. Riešenie situácie je na európskej, ale aj na národnej úrovni. Žiaduce zníženie cien elektrickej energie pre priemysel možno dosiahnuť vnútroštátnymi opatreniami – zmenou regulačného rámca," dodal prezident RÚZ. 
      

Spoločnú iniciatívu upozorňujúcu na vysoké ceny elektriny pre priemysel okrem RÚZ podporili aj Americká obchodná komora v SR, Klub 500, Slovenská obchodná a priemyselná komora, Podnikateľská aliancia Slovenska, Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora, Francúzsko-slovenská obchodná komora, Holandská obchodná komora v SR, Slovensko-rakúska obchodná komora, Taliansko-slovenská obchodná komora a Švédska obchodná komora v SR.
      

"Ministerstvo hospodárstva SR už posúdilo možnosti zníženia regulovaných poplatkov elektriny, predovšetkým tarify za prevádzkovanie systému a odvodu do Národného jadrového fondu ako plnenie úlohy uznesenia vlády SR číslo 187 z 23. apríla 2014 k Návrhu Akčného plánu pre konkurencieschopný a udržateľný oceliarsky priemysel na Slovensku. K ďalšiemu postupu je však potrebné prerokovať predmetné oblasti s dotknutými inštitúciami," uviedla v reakcii pre TASR hovorkyňa rezortu hospodárstva Miriam Žiaková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona