Katalánska polícia zasahovala proti účastníkom referenda: Zatiaľ 38 zranených

NETKY.SK • 1 Október 2017, 13:26 • 2 min
Katalánska polícia zasahovala proti účastníkom referenda: Zatiaľ 38 zranených

BARCELONA - Najmenej 38 zranených si vyžiadali do dnešného poludnia zásahy španielskej polície proti ľuďom, ktorí sa v Katalánsku pokúšali hlasovať v referende o nezávislosti tohto regiónu.

slovakia

left justify in out

Tri osoby utrpeli ťažké zranenia, uviedol denník El Periódico s odvolaním sa na regionálne ministerstvo zdravotníctva.

 

Jedno z mnohých videí zachytávajúcich policajné zásahy zverejnil na Twitteri aj redaktor El Periódica Xabier Barrena, ktorého policajti pred školou Ramona Llulla v Barcelone zasiahli obuškami a kopali.

Predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont, ktorý už hlasoval, ale v inej miestnosti, ako pôvodne zamýšľal, obvinil vládu v Madride, že používa "neoprávnené a úplne neadekvátne a nezodpovedné násilie", to však pomohlo zbaviť sa všetkých pochybností pri hlasovaní.

 

Pobúrenie z toho, čo sa deje v Katalánsku, vyjadrila dnes i britská spisovateľka J.K. Rowlingová. "Je to odpudzujúce a neospravedlniteľné," napísala na Twitteri.

 

Hovorca katalánskej vlády Jordi Turull podľa agentúry AP oznámil, že vzhľadom na napätú situáciu môžu občania voliť všade, kde nájdu otvorenú volebnú miestnosť. Môžu odovzdať aj hlasovacie lístky, ktoré si stiahli z internetu a vytlačili doma.

 

Organizátori referenda tvrdia, že otvorených je 73 percent z 2315 volebných miestností.

 

Najprudšie zrážky vypukli v katalánskej metropole Barcelona, kde polícia násilím zabránila niekoľkým stovkám ľudí vstúpiť do volebnej miestnosti. Na rozohnanie davov používa aj gumené projektily.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies