V Kalifornii vyrobili pivo z recyklovanej vody: Z toalety rovno do výčapu

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 06:41 • 2 min
V Kalifornii vyrobili pivo z recyklovanej vody: Z toalety rovno do výčapu

WASHINGTON - V americkom štáte Kalifornia vyrobili pivo z recyklovanej vody. Stalo sa tak pri príležitosti minulotýždňového Svetového dňa vody, ktorý každoročne vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s cieľom upriamiť pozornosť na kľúčový význam vody pre život na Zemi.

slovakia

left justify in out

Na výrobu jedného veľkého piva sú potrebné desiatky litrov vody. Nejedná sa len o vodu potrebnú na varenie tekutého zlata, ale aj vodu potrebnú na vypestovanie chmeľu a jačmeňa a umývanie zariadení.

 

Kalifornia má už niekoľko rokov problém s vysychajúcimi vodnými zdrojmi a tamojší producent piva sa rozhodol ukázať, že pre pivovary to nemusí znamenať čiernu budúcnosť. Pivo sa dá podľa neho vyrobiť aj s použitím recyklovanej vody bez toho, aby to negatívne ovplyvnilo jeho kvalitu a chuť.

 

Miestny pivovar Stone Brewing použil na výrobu piva vodu z moderného filtračného systému, ktorý recykluje a čistí odpadovú vodu v juhokalifornskom meste San Diego. Voda pochádza z umývadiel, spŕch aj toaliet.

 

Pivo dostalo názov "Celý cyklus" a pivovar ho charakterizoval ako svetlé anglické pivo s bohatou karamelovou chuťou, ktorá necháva vyniknúť kvetinovým a ovocným tónom chmeľu.

 

Pivo vyrobili v limitovanom množstve piatich malých sudov a predstavili ho na verejnom podujatí propagujúcom recykláciu vody v San Diegu.

 

"Bol obrovský záujem o tento príbeh. Veľa ľudí sa nás pýtalo, ako sme to vyrobili," povedal predstaviteľ pivovaru Coleen Gatlin pre rozhlasovú stanicu NPR.

 

Pivovar sa pochválil aj tým, že starosta San Diega Kevin Faulconer označil pivo za fantastické. Mesto na tomto projekte spolupracovalo s pivovarom s cieľom ukázať kvalitu mestského recyklačného systému s označením Čistá voda.

"Recyklovaná voda má vyššiu kvalitu než tá, ktorú bežne používame," opísal kvalitu recyklačného zariadenia manažér pivovaru Tim Suydan.

 

San Diego chce v najbližších 20 rokoch zabezpečiť až jednu tretinu dodávok vody práve z recyklovaných zdrojov.

 

Pivo z recyklovanej vody si našlo aj kritikov, a to aj medzi miestnymi médiami. Niektoré vyšli s titulkami ako "Pivovar Stone vytvoril kanálové pivo 'Z toalety do výčapu', alebo "Tento pivovar vyrába pivo zo splaškovej vody a je lahodné".

 

S použitím recyklovanej vody na výrobu piva experimentujú aj ďalšie kalifornské pivovary, ale napríklad aj pivovary v štáte Oregon.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona