VIDEO Holanďania vyrobili v 3D tlačiarni prvý most

NETKY.SK • 20 Október 2017, 17:11 • 2 min
VIDEO Holanďania vyrobili v 3D tlačiarni prvý most

GEMERT - Holandsko opäť ukázalo svoju inovatívnosť a predbehlo svet. Tamojší priekopníci vyrobili pomocou 3D tlačiarne prvý most.

slovakia

left justify in out

Most sa nachádza neďaleko mesta Gemert, má osem metrov, nosnosť dve tony a je určený pre chodcov a cyklistov.

Architekti ho vytlačili za tri mesiace, pričom na seba vrstvili 800 vrstiev materiálu.

 

„Uvedomujeme si, že most nie je veľký, no celý sme ho vytlačili na 3D tlačiarni, čo ho naozaj robí jedinečným,“ povedal Theo Salet z Eindhoven University of Technology. „Pri výrobe s 3D tlačiarňami nemusíme používať tak veľa betónu, ako by sme potrebovali pri bežnej výstavbe. Tlačiareň ho rozmiestňuje len tam, kde je naozaj potrebný,“ vysvetľuje.

 

„Pozeráme sa do budúcnosti, snažíme sa hľadať nové a funkčnejšie spôsoby, na budovanie infraštruktúry. Chceme zlepšiť situáciu v regiónoch a zároveň si dávame pozor aj na udržateľnosť našich produktov. Potrebujeme menej materiálov a menej zdrojov na to, aby sme niečo postavili a zároveň produkujeme aj oveľa menej odpadu,“ dodal Schimmel.

 

 

Ďalší most plánujú Holanďania vytlačiť v marci budúceho roka.  S technológiou 3D tlačiarní v stavebníctve experimentuje aj USA a Čína.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona