VIDEO Je krásne, aké silné puto dokáže vzniknúť medzi človekom a zvieraťom

NETKY.SK • 20 Október 2017, 11:7 • 2 min
VIDEO Je krásne, aké silné puto dokáže vzniknúť medzi človekom a zvieraťom

ARNHEM – Umierajúca samica šimpanza menom Máma si veľmi dobre uvedomovala, že jej koniec sa nezvratne blíži. Po príchode svojho kamaráta Jana, ktorý sa s ňou prišiel rozlúčiť, však dojala svojou reakciou!

slovakia

left justify in out

Máma je bývalou náčelníčkou kolónie, ktorá svoj život prežila v zoologickej záhrade Royal Burgers ZOO, v holandskom mestečku Arnhem. Práve táto kolónia je záma svojmi skvelými výsledkami a priblížila nám správanie sa šimpanzov.

 

Tento výskum sa stal základom knihy Fransa de Waal s názvom Chimpanzee Politics (Šimpanzia politika). 59-ročná Máma už dlhší čas odmietala akékoľvek jedlo či vodu a jej zdravotný stav sa rapídne zhoršoval. Hneď, ako sa o tom dozvedel spoluzakladateľ kolónie a profesor behaviorálnej psychológie Jan van Hooff, rozhodol sa Mámu navštíviť a naposledy sa s ňou rozlúčiť. Profesor ju spoznal ešte v roku 1972, takže sa niet čo čudovať, že medzi nimi vzniklo veľmi silné puto a priateľstvo.

 

Po profesorovom príchode si ho samica najskôr veľmi nevšímala, no keď si uvedomila, kto ju prišiel navštíviť, bola skutočne nadšená. Veľmi sa z jeho prítomnosti tešila. Hneď sa k nemu začala načahovať, hladiť ho vo vlasoch a objímať. Po tomto stretnutí o týždeň zomrela. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona