VIDEO Neuveriteľné! Muž ponoril ruku do tekutého kovu, no obišiel úplne bez ujmy!

NETKY.SK • 16 Január 2018, 15:30 • 2 min
VIDEO Neuveriteľné! Muž ponoril ruku do tekutého kovu, no obišiel úplne bez ujmy!

Muž z Arménska sa rozhodol otestovať istý fyzikálny jav na vlastnej koži.

slovakia

left justify in out

Už samotná predstava roztaveného kovu naháňa hrôzu. Oranžová žiariaca masa dosahuje teplotu 1400 stupňov a akýkoľvek kontakt s ňou predstavuje obrovské riziko vážnych popálenín. Ľudia, ktorí pracujú v závodoch zaoberajúcich sa spracúvaním kovov musia dodržiavať prísne bezpečnostné pravidlá a nosiť špeciálne teplovzdorné odevy. Tento Armén však na BOZP asi veľmi nedbá.

 

Svet obletelo video zachytávajúce muža, ktorý holou rukou niekoľkokrát prejde cez žeravý kov vytekajúci z vysokej pece. Jeden by si pomyslel, že sa práve dobrovoľne pripravil o končatinu. Opak je však pravdou. Ťažko tomu uveriť, ale odvážlivcovi sa naozaj nestalo vôbec nič. Ako je to možné? Na svedomí to má fyzikálny jav s názvom Leidenfrostov efekt.

 

Tento efekt hovorí, že pokiaľ predmet ponoríme do vody, pri kontakte so zdrojom extrémne vysokej teploty sa tekutina okamžite vyparí a vytvorí okolo seba vrstvu pary, ktorá ho ochráni pred spálením. Presne tak to fungovalo aj v tomto prípade. Na videu je viditeľná tečúca voda, ktorú pred „pokusom“ dobrodruh využil na schladenie a namočenie ruky. Následne pri krátkom kontakte s roztaveným kovom nedošlo k žiadnemu poraneniu.

 

Napriek tomu, že jazyk vedy hovorí jasnou rečou, je zarážajúce, že tento Armén nabral guráž na to, aby mám ponúkol dôkaz teórie fungujúcej v praxi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona