Vynašla som selfie, chváli sa Paris Hilton. Sekla sa teda poriadne...

NETKY.SK • 21 November 2017, 15:21 • 2 min
Vynašla som selfie, chváli sa Paris Hilton. Sekla sa teda poriadne...

Selfie je fenoménom dneška, fotografie si robí takmer každý, kto bol ale prvý? Celebrita a dedička hotelovej siete Paris Hilton vyhlásila, že tento fenomén odštartovala práve ona pred 11 rokmi. Denník New York Times jej však pripomenul, že sa sekla poriadne.

slovakia

left justify in out

"Pred 11 rokmi, presne v tento deň, sme s Britney Spears vymysleli selfie," napísala Paris Hilton koncom minulého týždňa na Twitteri. Tým prakticky okamžite odštartovala hľadanie toho, kto naozaj prvý takýto autoportrét vytvoril, píše server Novinky.cz. A sociálne siete dosova zaplavili falošné fotografie, kde sa ľudia chválili, že práve oni vymysleli selfie, a to ešte skôr ako samotná Paris.

 

Po stopách prvého fotografického autoportrétu sa vydal aj denník The New York Times, ktorý kvôli tomu oslovil profesora Marka Marina, korý vyučuje na univerzite University of Southern California.  "Predstava, že nikto pred rokom 2006 - teda pred Paris - si nespravil selfie, je úplne mimo," lakonicky skonštatoval profesor. 

 

Ako príklad dal fotku huslistu Helmera Larssona, ktorý už v roku 1934 primontoval fotoaparát na obyčajnú palicu, aby sa vzápätí zvečnil spolu so ženou. Zároveň tak použil predchodcu selfie tyčky. 

 

img

Selfie z roku 1934. Foto:Twitter

 

Podľa internetovej encyklopédie Wikipedia sa história fotografických autoportrétov datuje až do roku 1839. Vtedy v USA vytvoril fotograf Robert Cornelius vlastný autoportét s využitím zrkadla. 

 

Naviac, novodobé selfie boli hojne rozšírené v roku 2005 fotografom Jimom Krausom, ktorý bol jeden z prvých, kto toto označenie začal používať. 

 

Takže, Paris je možno pekná, určite aj bohatá, avšak skromná nie je a pravdu treba hľadať v jej vyjadreniach lupou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies