POPRAD – Cesty pod Tatrami sú dnes mokré a zjazdné, silný vietor však pretrváva. Sneženie prešlo ešte počas pondelka postupne do dažďa, teploty stúpli do plusových hodnôt.
„Sneh sa rozmočil a navzájom previazal, a hoci bol v noci v regióne intenzívny vietor, sneh na cesty nenafúkalo. Utlačený a ujazdený sneh, ktorý ostal na cestách, sa rovnako rozmočil, naši vodiči ho posťahovali,“ uviedol pre agentúru SITA Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad. Problémy mali ešte v pondelok cestári na ceste 1/66 v úseku Ždiar – Lysá Poľana. „Od 8:00 do 20:00 tam spadlo postupne trinásť stromov na cestu, priebežne však boli odstraňované, cesta tak bola stále prejazdná,“ doplnil.
Pre zväčša popadané stromy zasahovali hasiči v Prešovskom kraji za 24 hodín osemkrát, zasahovať muselo 26 príslušníkov s deviatimi kusmi techniky, informoval SITA operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove. Okrem toho zasahovali v pondelok večer aj pri požiari hospodárskej budovy v obci Topoľovka v okrese Humenné.
V okrese Poprad platí dnes do 15:00 výstraha tretieho stupňa pred mimoriadne silným vetrom na horách, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav. Na hrebeňoch Tatier môže dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 45 až 50 metrov za sekundu, teda 160 až 180 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ upozorňuje SHMÚ. V polohách od asi 1 300 metrov nad morom by mal asi do 22:00 pretrvávať silný vietor, ktorý môže dosiahnuť krátkodobo rýchlosť 135 až 160 km za hodinu.
Horská záchranná služba aj naďalej žiada návštevníkov Vysokých Tatier o zvýšenú opatrnosť pri túrach, neodporúča pohyb nad chaty, ani prechod cez vysokohorské sedlá. V pohorí od 1 500 metrov nad morom pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Záchranári rovnako pripomínajú, že po 16:00 sa už stmieva.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies