Pamätáte si na tie časy, keď ste sa nevedeli dočkať víkendu a babičkiných skvelých koláčov? Vyberte si niektorý z nasledujúcich receptov a priblížte si chuť dokonalých domácich koláčov a buchiet.
Orechový a makový závin
Suroviny
250 g polohrubá múka
250 g hladká múka
250 g maslo
50 g kryštáľový cukor
1 KL ocot
štipka soli
20 g droždie
100 ml mlieko
Orechová plnka
200 g mleté orechy
150 g kryštálový cukor
75 ml voda
2 PL marhuľový džem
1/2 balíček sušených hrozienok
Maková plnka
200 g mletý mak
150 g kryštálový cukor
75 ml voda
citrónová kôra
Postup
Do osladeného mlieka rozdrobíme droždie. Keď napučí, pridáme ho k múke a spolu s ostatnými surovinami spracujeme na doske cesto. Rozdelíme ho na štyri časti a necháme vykysnúť. Vodu s cukrom rozvaríme, vsypeme do nej pomleté orechy a sparíme. Keď plnka vychladne, primiešame džem a hrozienka. Do makovej plnky pridáme umytú a postrúhanú kôru z citróna. Každú časť cesta na doske rozvaľkáme na obdĺžnik (asi 20*30 cm), rozotrieme naň plnku a zvinieme. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Upečieme do zlatohneda.
Dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies