BRATISLAVA – Čo dnes variť? Pripravili sme pre Vás 5 skvelých tipov na celý týždeň.
Budete si vedieť dôkladne premyslieť rodinný jedálny lístok na týždeň dopredu a podľa toho aj nakupovať. Netreba zabudnúť ani na múčniky, či už na niečo ľahké v podobe pomazánky.
Na dnes sme pre Vás pripravili Cesnačku v bochníku:
Odborníci poukazujú na veľké zdravotné prínosy konzumáciou cesnaku. Nie každý ho môže zjesť v surovom stave, preto si z neho pripravte túto skvelú polievku.
Suroviny pre 4 osoby:
5-6 väčších zemiakov, 10 strúčikov cesnaku, 100 g syru na strúhanie, 2-3 bobkové listy, 1 syr v črievku, soľ, 4 malé bochníčky chleba,
Príprava:
1. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky, dáme do vody, pridáme soľ, bobkoví listy a uvaríme do mäkka.
2. Potom bobkové listy vyberieme, pridáme prelisovaný cesnak, vytlačíme tavený syr a prevaríme.
3. A zemiaky rozmixujeme ponorným mixérom.
4. Z chlebov odkrojíme vrch, vydlabeme vnútro a polievku rozdelíme na 4 porcie.
Posypeme strúhaným syrom.
Čas prípravy: 60 minút
UTOROK 03.05.2016:
Pripravte si jarnú pomazánku . Biela, červená, čierna, žltá, fialová a dvojfarebná. Toto sú farby reďkoviek. Ak z nich máte ktorúkoľvek, vyskúšajte túto pomazánku.
Suroviny pre 4 osoby:
2 viazaničky reďkoviek, 1 viazanička mladej cibuľky, 300 g mäkkého tvarohu, soľ, mleté biele korenie, čerstvú pažítku na ozdobu,
Príprava:
Umytú a očistenú reďkovku na hrubo nastrúhame, pridáme na drobno nakrájanú cibuľku, tvaroh, soľ a korenie. Zmiešame a natierame na čerstvý chlieb. Zdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 15 minút
STREDA 04.05.2016
Pripravíme si jednoduchý makový koláč. Máte radi jednoduché a rýchle koláče? Tu nepotrebuje ani vážiť suroviny, stačí len hrnček.
Suroviny:
1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček práškového cukru, 1 hrnček zomletého maku, 1 hrnček mlieka, 2 vajíčka, 100 g masla, 1 prášok do pečiva,
Príprava:
Múku, cukor, pomletý mak, mlieko, vajíčka, prášok do pečiva a rozpustené maslo zmiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Potom už len upečieme vo vyhriatej rúre pre asi 40 minút pri 180°C. Necháme vychladnúť, posypeme cukrom a krájame na kocky.
Čas prípravy: 70 minút
ŠTVRTOK 05.05.2016
Sýty cestovinový šalát. Zeleninové, cestovinové, s mäsom. Reč je o šalátoch, ktoré môžeme podávať ako prílohu, ale aj ako hlavné jedlo.
Suroviny pre 4 osoby:
200 g motýlikových rezancov, 200 g viedenských párkov, 4 sterilizované uhorky, 100 g tvrdého syra, 150 g ananásu, 1 malá hlávka šalátu, 1 sterilizovaný hrášok, 100 g majonézy, 100 g kyslej smotany, 1 lyžica horčice, soľ, mleté čierne korenie
Príprava:
Cestoviny uvaríme v slanej vode, prepláchneme, necháme odkvapkať a vložíme do misy. Pridáme na kolieska nakrájané párky, uhorky, syr nastrúhaný na hrubo, odkvapkaný ananás, hrášok bez nálevu, šalát nakrájaný na pásiky. Majonézu prešľaháme metličkou s kyslou smotanou, 1 lyžicou horčice, korením soľou a 1 lyžicou nálevu z uhoriek a ananásu. Pripravenú zálievku nalejeme na šalát a ľahko premiešame.
Čas prípravy: 45 minút
PIATOK 06.05.2016
Zapekané stehná. Pri čítaní tohto receptu sa Vám určite budú zbiehať slinky. Mäso a hríby určite patria k sebe.
Suroviny pre 4 osoby:
4 kuracie stehná, 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL oleja, 1 PL sušeného oregana, 1 PL sušenej bazalky, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie,
Omáčka: 2 dcl, vody, 1 PL solamylu, 250 g šampiňónov, 250 ml hubového vývaru z bujónu, 1 cibuľu, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, 1 strúčik cesnaku,
Príprava:
Kuracie stehná umyjeme a uložíme do pekáča. Z oleje, citrónovej šťavy, oregana, bazalky, prelisovaného cesnaku, soli, mletého korenia si pripravíme marinádu, ktorou potrieme mäso a pečieme asi 45 minút. Počas pečenia podľa potreby podlejeme vodou. Vo vode si rozmiešame solamyl, privedieme do varu. Pridáme vývar, nakrájanú cibuľu a šampiňóny, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňať. Necháme prevrieť, nalejeme na stehná a dopečieme do mäkka.
Čas prípravy: 70 minút
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies