BRATISLAVA - Hovädzia polievka a sviečková omáčka. Jedlo, ktorým nič nepokazíte a určite sa zavďačíte celej rodine.
Hovädzia polievka.
Suroviny pre 4 osoby:
500g hovädzieho predného, 2 špikové kosti, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1 kaleráb, ½ zeleru, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, celé korenie, petržlenovú vňať, rezance,
Príprava receptu:
1. Mäso a špikové kosti umyjeme dáme do vody, pridáme celé korenie a varíme asi 1 hodinu. Počas varenia sitkom vyberáme penu.
2. Potom pridáme všetku očistenú zeleninu, soľ a pomaličky dovaríme do mäkka. Mäso a zeleninu vyberieme, polievku precedíme a vrátime do nej nakrájané mäso a zeleninu.
3. Do polievky na tanieri pridáme rezance a posypeme petržlenovou vňaťou.
Sviečková omáčka.
Suroviny:
1 kg sviečkovej, 1 cibuľu, 4 mrkvy, 2 petržleny, 1 kaleráb, 1 zeler, 2 bobkové listy, nové korenie, celé korenie, 2 PL plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie, vegetu, smotanu na varenie, 2 PL hladkej múky, cukor, citrónovú šťavu,
Príprava receptu:
1. Mäso umyjeme, necháme v celku a nasolíme. Pokojne môžete použiť aj karé, nemusí to byť sviečková. Cibuľu nakrájame a orestujeme na oleji. Keď začne sklovitieť pridáme mäso a zo všetkých strán ho opečieme. Vyberieme na tanier a posypeme mletým korením.
2. K cibuli pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu, koreniny, horčicu a spolu chvíľu restujeme. Potom zeleninu zalejeme vodou, pridáme vegetu, vložíme mäso a uvaríme do mäkka. Mäso vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame.
3. Koreniny odstránime a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom. V smotane rozmiešame hladkú múku a prilejeme k rozmixovanej zelenine. Dochutíme soľou, cukrom, prípadne citrónovou šťavou. Podávame s knedľou.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies