BRATISLAVA - Sladké, voňavé, zdravé, šťavnaté... to sú jablká. Ale i napriek tomu ich konzumácia klesá a veľa ľudí uprednostňuje exotické ovocie.
Jablkový kompót.
Na prípravu jablkového kompótu potrebujeme jablká, citrón, kryštálový cukor a klinčeky. Z vody a cukru si uvaríme nálev podľa množstva ovocia tak, že dáme 1 hrnček cukru, 2 hrnčeky vody, pár klinčekov, prevaríme a necháme vychladnúť. Jablká očistíme a zbavíme jadierok. Na dno pohára dáme koliesko citrónu, uložíme jablká, zase citrón, zalejeme nálevom a poháre dobre uzavrieme. Sterilizujeme 10 minút pri 80°C. Dobrá rada: jablká po čistení dávame do vody v ktorej je citrónová šťava, tak nezhnednú.
Detská výživa.
Potrebujeme 2,5 kg olúpaných jabĺk, 1 vanilku, 25 dkg kryštálového cukru, trošku škorice. Všetky suroviny dáme do hrnca, rozvaríme na kašu, ktorú po vychladnutí rozmixujeme. Plníme do malých pohárikov a sterilizujeme 15 minút pri 100°C.
Jablková nutela.
Suroviny na prípravu jablkovej nutely sú nasledovné: 3 kg očistených jabĺk, 750 g kryštálového cukru, 400 ml vody, 100 g kakaa, 100 g čokolády na varenie, 3 balíčky prášku zlatý klas, 1 vanilka. Očistená jablká pokrájame na kocky, zalejeme vodou a rozvaríme. Necháme vychladnúť, pridáme zlatý klas, kakao a dáme znovu variť. Do vriacej zmesi pridáme cukor, vanilkový cukor, polámanú čokoládu na varenie a za stáleho miešania varíme kým zmes nezhustne. Naplníme do pohárov, uzavrieme a obrátime hore dnom. Nesterilizujeme. Je výborná na zákusky, do buchiet alebo palaciniek.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies