Inflácia naďalej klesá. V apríli ceny medziročne vzrástli už len o 2,1 %

NETKY.SK • 14 Máj 2024, 09:22 • 2 min
Inflácia naďalej klesá. V apríli ceny medziročne vzrástli už len o 2,1 %

BRATISLAVA - Medzimesačne vzrástli najmä ceny alkoholu a tabaku, pohonných látok, produktov a služieb osobnej starostlivosti. Významný vplyv na rast cien mali aj zákonom zvýšené správne poplatky o štvrtinu v rámci konsolidácie verejných financií. Aj v medziročnom porovnaní infláciu, teda rast cien ovplyvňovali zložky s menšou váhou vo výdavkov domácností. Ceny potravín medziročne zastali a medzimesačne druhý mesiac za sebou dokonca zlacneli.

slovakia

left justify in out

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v apríli medzimesačne vzrástli o 0,3 %. Medziročná inflácia pokračovala 15. mesiac za sebou v poklese a aktuálne boli ceny vyššie ako pred rokom o 2,1 %. Bola to najnižšia úroveň inflácie za posledné tri roky.

 

Medzimesačný vývoj – apríl 2024 v porovnaní s marcom 2024

Spotrebiteľské ceny počas apríla vzrástli medzimesačne len veľmi mierne. Z celkovo 12 odborov (výdavkových skupín domácností) rast cien sa prejavil v 10, a v 2 ceny klesli. Najväčší vplyv mal rast cien pohonných hmôt (2,0 %) a leteniek v odbore doprava. Druhý najzásadnejší vplyv mal rast cien v odbore rozličné tovary a služby, čo spôsobili drahšie tovary, pomôcky a služby pre osobnú starostlivosť, ale tiež takmer štvrtinový nárast správnych poplatkov po úprave legislatívy (položka ostatné služby). Tretí najzásadnejší vplyv z hľadiska rastu cien malo pokračujúce zvyšovanie cien alkoholických nápojov a tabaku, najmä piva o 2,9 % a tabaku o 0,7 %.

Naopak výrazne tlmiaci účinok na rast cien však malo pokračujúce zlacňovanie potravín a nealkoholických nápojov, ich ceny oproti marcu klesli o 0,3 % a to pod vplyvom zlacňovania v 6 z 9 sledovaných potravinových zložiek. Menej platili spotrebitelia najmä za ovocie, mlieko, syry a vajcia, ako aj zeleninu, chlieb a obilniny. Výraznejšiemu poklesu potravín bránili medzimesačne vyššie ceny cukru a cukroviniek, tiež olejov a tukov a nakoniec aj nealkoholických nápojov.

Pokles cien v apríli sa prejavil aj v odbore nábytok a bytové zariadenie domácnosti.

Inflácia - vývoj spotrebiteľských cien v SR.
Inflácia - vývoj spotrebiteľských cien v SR.
Zdroj: Štatistický úrad SR

Medziročný vývoj cien v apríli 2024 v porovnaní s aprílom 2023

Inflácia v medziročnom porovnaní dosiahla v apríli úroveň rastu 2,1 %. Vyššie ceny ako pred rokom boli v 11 odboroch (výdavkových skupinách domácností),  a v jednom odbore  - rekreácia a kultúra – zostali ceny nezmenené. Najvýznamnejší vplyv na hodnotu inflácie mali medziročne vyššie ceny v troch odboroch spotrebného koša: doprava, ďalej alkohol a tabak, a tiež v odbore rozličné tovary a služby.  

V odbore alkohol a tabakové výrobky negatívne ovplyvňujú celkovú mieru inflácie už niekoľko mesiacov drahšie destiláty (aktuálne v apríli o 16,2 %) a tabak (o 9,7 %) reagujúce najmä zvýšením spotrebných daní. Významný vplyv mal rast cien v odbore doprava o takmer 7%, a to najmä pre medziročne drahšie pohonné látky ale aj dopravné služby, predovšetkým v oblasti autobusovej dopravy. Tretím zásadným vplyvom na medziročnej úrovni boli o 4,5 % vyššie ceny ako pred rokom pri predmetoch a službách osobnej starostlivosti (kadernícke služby drogéria na osobnú hygienu pod).

Dôležitou informáciou pre spotrebiteľov bolo, že dve podielovo najvýznamnejšie výdavkové skupiny slovenských domácností - potraviny s nealko nápojmi a bývanie s energiami už k rastu cien prispievali len minimálne. Takmer po troch rokoch boli potraviny rovnako drahé ako pred rokom. Platilo to však stále len v priemere, pretože 3 zlacňujúce štruktúry vykompenzovali mierne rasty cien 6 ostatných zložiek potravín.  Medziročne o 1 až 6 % lacnejšie sa predávalo mlieko, syry, vajcia, zelenina ako aj oleje  tuky.  Naopak mierne viac ako pred rokom, do 4 %, spotrebitelia platili za chlieb s obilninami, mäso, ovocie ale tiež cukor a cukrovinky.

V súhrne za štyri mesiace roku 2024 inflácia (rast spotrebiteľských cien) dosiahla 2,9 %.

 

Vývoj jadrovej a čistej inflácie

Pri aprílovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 2,1 % dosiahla jadrová inflácia hodnotu 2,3 % a čistá inflácia hodnotu 3,1 %. Medzimesačne jadrová inflácia dosiahla hodnotu 0,3 % a čistá inflácia hodnotu 0,5 %.

Jadrová inflácia sleduje rast cenovej hladiny po vylúčení vplyvu zmien regulovaných cien (napr. ceny energií) a iných administratívnych opatrení (napríklad úprav daní a podobne). Čistá inflácia je jadrová inflácia bez zmien cien potravín.

 

Inflácia vybraných sociálnych skupín

Aktuálne spolu s rastom cien pre všetky typy domácností úrad výnimočne skôr zverejňuje aj súhrnné údaje o raste či poklese spotrebiteľských cien platné pre rôzne sociálne skupiny (v domácnostiach zamestnancov, dôchodcov a nízkopríjmových domácnostiach). Dôvodom je pravidelné schvaľovanie legislatívy pre úpravy životného minima. Podrobné dáta k téme inflácia v domácnostiach rôznych sociálnych skupín úrad zverejní podľa Kalendára prvého zverejnenia 27. mája 2024.

Aktuálne sa v apríli ceny v domácnostiach zamestnancov a v nízkopríjmových domácnostiach medzimesačne zvýšili zhodne o 0,3 % a v domácnostiach dôchodcov vzrástli o 0,2 %. Inflácia (medziročný rast cien) v domácnostiach zamestnancov dosiahla 2,2 %, v nízkopríjmových domácnostiach 1,9 % a v domácnostiach dôchodcov 1,4 %.

V súhrne za štyri mesiace roku 2024 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili v domácnostiach zamestnancov o 3 %, v nízkopríjmových domácnostiach o 2,8 %, v domácnostiach dôchodcov o 2,3 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies