Kde sa v Európe vybrať za najkrajšou jeseňou?

NETKY.SK • 28 September 2024, 07:30 • 2 min
Kde sa v Európe vybrať za najkrajšou jeseňou?

September a október sú pre mnohých najobľúbenejším obdobím, vďaka nádherným farbám, príjemnému slnku a rozprávkovým scenériám, ktoré začiatok jesene vytvára.

slovakia

left justify in out

Ak ste aj vy milovníkom tejto časti roka a nemáte po horúcom lete dosť cestovania, vyberte sa na nezabudnuteľný septembrový, alebo októbrový výlet. Pomôže vám pri tom portál European Best Destination, ktorý vytvoril rebríček tých najkrajších jesenných destinácií na starom kontinente.

1. Maribor a okolité vinice

Už od polovice septembra sa vinice v okolí slovinského Mariboru obliekajú do naozaj nádherných zlatisto-červenkastých šiat. V tunajších viniciach dokonca nájdete podľa Guinessovej knihy rekordov aj najstarší vinič na svete! Samotné mesto na rieke Dráva, obklopenými horami a lesmi, je práve v tomto obdobé dejiskom mnohých gastronomických a vínnych festivalov. Nájdete tu skvelé reštaurácie, výborné vína, môžete sa prechádzať po peknom okolí, alebo sa vybrať niektorou z cyklistických trás. 

V centre Mariboru sa nachádza aj jedna z najväčších a najstarších klasických vínnych pivníc v Európe. S rozlohou 15 000 m2 a celkovou kapacitou 3 milióny litrov vína naozaj stojí za návštevu. Vyjdite si na mestský kopec Kalvarija, alebo sa prejdite romanticky popri Dráve. Ak máte viac času, neďaleko sa nachádzajú nádherné Lovrencké jazerá či vodopádz Skalce.

 

 

Jesenný Maribor je plný gastronomických a vínnych festivalov.
Jesenný Maribor je plný gastronomických a vínnych festivalov.
Zdroj: europeanbestdestinations.com

2. Cappadocia, Turecko 

Jesenný výlet do tureckej Cappadocie je zážitkom na celý život. Je to jeden z najväčších pokladov tejto na krásy bohatej destinácie. Rozprávková krajina s jaskyňami a vetrom vytesanými skalnými útvarmi do neuveriteľných podôb radí Cappadociu medzi najkrajšie miesta sveta.

Ocitnete sa tu akoby na inej planéte. Nájdete tu celé skalnaté mestečká, púštne duny aj romantické zákutia, ktoré čakajú na vaše objavenie. Navštívte národný park Goreme, hrad Ulchisar, určite si nenechajte ujsť prelet teplovzdušným balónom ponad túto rozprávkovú krajinu.

V olbasti Cappadocie nájdete aj skvelé rezorty a hotely s takýmto výhľadom.
V olbasti Cappadocie nájdete aj skvelé rezorty a hotely s takýmto výhľadom.
Zdroj: travellizy.com

3. Sevilla, Španielsko

V lete tu síce môže byť trochu horúco, no september a október sú ideálnymi mesiacmi na návštevu tohto nádherného historickéh mesta. Sevilla na juhu Španielska ponúka množstvo atrakcií aj a práve na jeseň.

Nechajte sa ohromiť monumentálnou katedrálou, navštívte ikonickú vežu so zvenicou - La Giraldu, neobíďte palácový komplex Alcazar, patriaci medi pamiatky svetového dedičstva UNESCO. Vychutnajte si promenádu na Plaza Espana, zablúďte do romantického Maria Luisa Parku - zeleného útočiska v meste. To všetko v neuveriteľne príjemnom počasí. 

Poprechádzajte sa po promenáde, prejdite romantickým Izabeliným mostom. Navštívte veselú farebnú štvrť Triana na druhom brehu rieky Guadalquivir, kde môžete nasať typickú sevilskú kultúru, kúpiť su tunajšiu typickú keramiku, vidieť tanečníkov flamenca.

Ikonická veža mesta - La Giralda.
Ikonická veža mesta - La Giralda.
Zdroj: thecrazytourist.com

4. Florencia, Taliansko 

Florencia ukrýva jedny z najkrajších kultúrnych a historických pokladov sveta, no mnohých odrádza to množstvo turistov, ktorí mesto renesancie najmä v lete obliehajú. Je pravdou, že v toskánskej metropole sa sezóna nekončí nikdy, no na jeseň tu určite zažijete menšie tlačenice ako cez prázdniny.

Múzeá, romantika, záhrady a parky, história, katedrály, uzučké uličky, najlepšie vína sveta... To všetko nájdete v prenádhernej Florencii, na jeseň zahalenej do zvláštneho čara a krásnych farieb. Takmer povinnou jazdou je Galéria Uffizi s Dávidom, dóm, prechádzka starým mostom ponad rieku Arno. 

Súčasné aj renesančné umenie nájdete v noblesných priestoroch Palazzo Pitti, navštívte niektoré z miestnych trhov či slávností, ktorých sa tu na jeseň deje množstvo. Zájdite si do neďalekých viníc a ochutnajte to najlepšie Chianti. v neďalekej Campiglia d´Orcia sa každoročne v októbri koná chýrny festival gaštanov - Festa del Marrone

Vo Florencii nájdete na jeseň všetko - romantiku, kultúru, históriu, dobré vína aj gastrofestivaly.
Vo Florencii nájdete na jeseň všetko - romantiku, kultúru, históriu, dobré vína aj gastrofestivaly.
Zdroj: lovefromtuscany.com

5. Plitvické jazerá

Plitvické jazerá sú najznámejším národným parkom v Chorvátsku a jedným z najkrajších v Európe, zapísaným na zozname UNESCO. Tvorí ho 16 kaskádovitých jazier a travertínových vodopádov, ktoré vytvárajú nádherné obrázky prírody, a na jeseň obzvlášť.

Park s množstvom smaragdových, tyrkysových, azúrových a akvamarínových priezračných vôd pripomínajúcich drahokamy obkolesuje nekonečná drevená promenáda, ktorá sa kľukatí okolo trblietavých brehov. Navštívte vodopády Veliki Slap; tento nádherný vápencový kaňon meria impozantných 78 metrov.

Možno ste už boli na Plitvických jazerách niekoľkokrát, no verte, na jeseň vás farby a nádhera tohto parku absolútne dostane!

 

Na jeseň sú Plitvice snáď ešte krajšie ako v lete.
Na jeseň sú Plitvice snáď ešte krajšie ako v lete.
Zdroj: korculaadventures.com

6. Lugano, Švajčiarsko 

Hýrenie všetkých chutí a farieb - taká je charakteristika pôvabného Lugana vo Švajčiarsku na začiatku jesene. Mesto známe dobrým vínom podľa talianskych tradícií, gastronomickými špecialitami a rôznymi romantickými zákutiami je každoročne v prvé tri októbrové dni dejiskom Luganského jesenného festivalu, počas ktorého môžu návštevníci objavovať v tunajších reštauráciách a krčmičkách miestnu kuchyňu

Október je aj časom miestnych trhov, kde si môžete kúpiť ako suveniry rôzne originálne remeselnícke výrobky. Ulice sú plné hudby, vystúpení ľudových kapiel, divadiel.

Nezabudnuteľná je aj prechádzka popri Luganskom jazere s tyrkysovými vodami. Jazero môžte obdivovať aj priamo z člnku. Alebo sa prejdite po parku Ciani s prastarými lipami, dubmi a platanmi. Toto najväčšie mesto talianskej časti Švajčiarska si na jeseň jednoducho zamilujete!

 

Lugano je na jeseň plné trhov, festivalov, dobrého jedla, ale aj romantických zákutí.
Lugano je na jeseň plné trhov, festivalov, dobrého jedla, ale aj romantických zákutí.
Zdroj: luganoconventions.com

7. Budapešť

Krásu metropoly našich južných susedov mnohí Slováci dobre poznajú. Zájdite si v tomto čarovnom období na Margitin ostrov,neobíďte tunajší zámok. Vyberte si niektorý z tunajších ikonických wellnessov, vychutnajte si regeneračný kúpeľ v termálnej vode veľkolepých Széchenyiho kúpeľov v Mestskom parku alebo v elegantných kúpeľoch Gellért.

Urobte sezónne nákupy v nádhernej neogotickej Veľkej tržnici z 19. storočia, dajte si horúci langoš, alebo skvelý guláš. Ak máte čas, vydajte sa do okolia, na túru do Budínskych vrchov. Alebo si rezervujte romantickú plavbu po Dunaji.  

Budapešť ponúka na jeseň skvelé prechádzky, kúpele, jedlo, víno či plavbu po Dunaji.
Budapešť ponúka na jeseň skvelé prechádzky, kúpele, jedlo, víno či plavbu po Dunaji.
Zdroj: welovebudapest.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: European Best Destinations, Foto: hedonistrian.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies