Kvalitatívne hladovanie a prázdne kalórie

NETKY.SK • 20 December 2013, 13:05 • 3 min
Kvalitatívne hladovanie a prázdne kalórie

Táto vec je pomerne jednoduchá, nie? Ak sa človek dobre naje, prijme dostatočné množstvo kalórií, bude sýty. Ak prijme nadmerné množstvo, vznikne nadbytok, ktorý organizmus ukladá v podobe tukov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ak prijme nedostatok, zostane hladný, bude hladovať. Ak by to bolo takéto jednoduché, fitnes priemysel by ročne nezarábal niekoľko miliárd na ľuďoch, ktorí sa snažia schudnúť. Vo svete niekoľkonásobne spracovaných, rafinovaných potravinárskych výrobkov je väčšina potravín plná tzv. prázdnych kalórií. Tieto potraviny majú veľmi vysoký energetický obsah ( t.j. obsahujú veľké množstvo kalórií), ale organizmu neposkytujú takmer žiadne hodnotné, využiteľné výživné látky.  Obsahujú nadbytočné množstvo sacharidov a tukov, ale nie tie, ktoré sú cenné pre činnosť svalov, ani tuky bohaté na nenasýtené mastné kyseliny. Ak konzumujeme takéto potraviny, organizmus si nevie poradiť s rýchlym prísunom veľkého množstva energie. Ako- tak si s ňou poradí, ak veľmi intenzívne a veľa športujeme, alebo vykonávame ťažkú fyzickú prácu, ale ak nie, a väčšinu dňa trávime sedením za počítačom alebo šoférovaním v aute, všetko prechádza do pneumatík na bruchu.  A nakoľko organizmus nedostáva potrebné výživné látky, a naopak, veľmi skoro opäť signalizuje, že sú potrebné: začíname pociťovať hlad (ten v prvom rade spôsobujú rafinované sacharidy), narýchlo zjeme niečo, čo máme na dosah (o tom, že v meste je možné dostať prakticky výlučne rafinované sacharidy zložené z prázdnych kalórií, si pohovoríme nabudúce), a celý diabolský kruh sa začína zase od začiatku. 

Odborná literatúra často nazýva tento jav ako kvalitatívne hladovanie. Možno to znie vtipne, keď sa viditeľne obézny človek nazýva hladujúcim, situácia je však v skutočnosti nasledovná: ani jeho organizmus nedostáva oveľa viac potrebných výživných látok,  ako organizmus tých, ktorí sa nedostanú k potrave vôbec, alebo iba veľmi zriedka. A ani jeho organizmus nie je v oveľa lepšom stave.

Mnohí radi rozširujú myšlienku kvalitatívneho hladovania, a dávajúc vinu celému rastlinnému a živočíšnemu veľkopriemyslu vyhlasujú, že v súčasnosti nedokáže svoj organizmus zásobiť potrebnými výživnými látkami ani ten, kto  dáva pozor na to, ako sa stravuje, konzumuje veľké množstvo zeleniny a ovocia, konzumuje jedlá s vysokým obsahom vlákniny a nízkym glykemickým indexom, pretože v uplynulých desaťročiach sa obsah vitamínov a stopových prvkov v ovocí a zelenine znížil tak dramaticky, že organizmus nie je schopný svoju potrebu vitamínov a minerálnych látok doplniť z prírodných zdrojov. Koľko je na tom pravdy a koľko je z toho iba PR  firiem vyrábajúcich výživové doplnky, to už prekračuje rámec tohto článku a vedie k vojne, do ktorej sa však nechceme púšťať.

Čo je však úplne zrejmé, nie je vôbec jedno, z čoho získava ľudský organizmus potrebné kalórie.

Pokračovanie TU!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Redakcia Netky



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies