BRATISLAVA - Jedinečné osvieženie, povzbudenie a skvelú chuť poskytne dobre vychladený čaj. Všetko čo budete potrebovať je váš obľúbený čierny či zelený čaj, šťavu z citrusov alebo iného čerstvého ovocia, sladkú zložku a ľad. Veľa ľadu!
Broskyňový ľadový čaj
Suroviny:
5 hrnčekov vody, 2 ks zrelá broskyňa, 4 ks čierny čaj, 1/2 hrnček cukor, 1 vetvička mäta
Postup:
Príprava čaju je jednoduchá. Začneme tým, že si v hrnci uvaríme 5 hrnčekov vody. Medzi tým si odkôstkujeme broskyne a nakrájame na tenké mesiačiky. Broskyne hodíme do hrnca s vriacou vodou, pridáme vetvičku mäty a 4 sáčky čierneho čaju. Všetko spolu povaríme pod pokrývkou približne 5 minút. Po piatich minútach vytiahneme čajové sáčky, nápoj precedíme, osladíme podľa chuti a podávame v pohároch s ľadom.
Jahodové tajomstvo
Postup:
6 pohárov vody, 3 ČL čierny čaj, 3 ČL sušený ibištek, čerstvé jahody, bio topinamburový sirup, čerstvá mäta
Postup:
Ibištek a čierny čaj zalejeme tromi pohármi horúcej vody a necháme vylúhovať. Po chvíľke precedíme a pridáme topinamburový sirup podľa chuti. Pridáme zvyšné tri poháre studenej vody a dáme vychladiť do chladničky. Pred podávaním vložíme do pohára nakrájané jahody, mierne ich podrvíme, pridáme kocky ľadu, lístky čerstvej mäty a zalejeme vychladeným čajom.
Ľadový bazový čaj
Suroviny:
1 lvoda, 1 vetvička mäta, 2 vetvičky (kvet) baza, 2 PL cukor, 1 PL (z kvetov bazy) sirup bazový, 1 PL
šťava citrónová, ľad, na ozdobu citrón
Postup:
Kvety bazy a mätu zalejeme vriacou vodou, necháme 10 minút lúhovať. Precedíme, ochutíme sirupom, cukrom, citrónovou šťavou, premiešame a dáme do chladničky. Do pohára vložíme 4 kocky ľadu, lístky mäty a zalejeme vychladnutým čajom. Ozdobíme kolieskom citróna a podávame so slamkou.
Osviežujúci citrónovo-mätový ľadový čaj
Suroviny:
2 ks citrón, 2 ks mätový čaj, 2 PL trstinový cukor, 2 vetvičky mäta, ľad
Postup:
Z citrónov vytlačíme šťavu, pričom ešte predtým si odkrojíme dva plátky a odložíme na ozdobu. Mätový čaj uvaríme, následne ocukríme a necháme vychladnúť. Pripravíme si dva poháre, do ktorých rozdelíme citrónovú šťavu a ľad. Následne zalejeme vychladnutým mätovým čajom. Každý pohár ozdobíme plátkom citróna a vetvičkou mäty. Pre ešte lepšiu chuť nahraďte trstinový cukor mätovým sirupom.
Ľadový čaj s pomarančom a rozmarínom
Suroviny:
6 ČL sypaný zelený čaj (Yerba maté), 6 vetvičiek čerstvý rozmarín, 3 ks pomaranč, ľad, med
Postup:
Liter vody uvaríme a zalejeme ním čaj. Pridáme 2 malé vetvičky rozmarínu a koru z dvoch pomarančov, necháme 5 - 10 minút lúhovať a potom precedíme. Necháme vychladnúť. Z olúpaných pomarančov vytlačíme štavu a precedíme do čaju. V tomto momente možete pridať aj med, ak máte radi svoj čaj sladký. Vysoké poháre naplnime ľadom a kolieskami pomaranča. Zalejeme čajom, dozdobíme vetvičkov rozmarínu a slamkou.
Na zdravie!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies