BRATISLAVA - Do Štedrého dňa nám zostáva už len pár dní. To ale neznamená, že nestihnete pripraviť ďalšie dobroty na váš stôl. A aby ste s tým nemali príliš veľa práce, prinášame vám pár tipov na nepečené vianočné maškrty.
Strapaté kokosové tyčinky
Potrebné suroviny: 250 g strúhaného kokosu, 400 g Salka, 100 g sušeného mlieka, 2 lyžice kakaa, kokos na obalenie
Príprava receptu: V miske zmiešame Salko s kokosom a sušeným mliekom. Vymiešame homogénnu hmotu. Hmotu rozdelíme na dve časti a do jednej pridáme kakao. Opäť premiešame. Takto pripravené dve sladké cestá vložíme do chladničky (na niekoľko hodín, ideálne na celú noc). Zo stuhnutej hmoty odoberáme menšie kúsky, ktoré rozšúľame do tvaru valčekov. Potom spolu spojíme šúľok bledej a tmavej farby jemne stočíme, vďaka čomu nám vznikne pekný prepletený tvar tyčinky. Tyčinku obaľujeme v kokose. Hotové tyčinky skladjueme v chladničke.
Rafaelo
Potrebné suroviny: 200 g kokosovej múčky, 1 Salko sladené, cca 30 ks mandlí
Príprava receptu: Neolúpané mandle si dáme do hrnca s vodou a chvíľu povaríme. Vodu zlejeme a mandle olúpeme. Odsypeme si časť kokosu na obaľovanie a zvyšok zmiešame so salkom. Vypracujeme hmotu a dáme oddýchnuť do chladničky. Keď je hmota stuhnutá, robíme z nej guľôčky. Do stredu každej vložíme mandľu a nakoniec ju obalíme v kokose a vložíme do papierového kočíčka. Kto chce môže guľky namáčať do bielej alebo tmavej čokolády.
Šuhajdy
Potrebné suroviny: 250 g stuženého tuku (Cera), 150 g práškového cukru, 1 BB buding, 2 lyžice kakaa, pár kvapiek rumu
Náplň: 100 ml mlieka, 1 bal. vanilkového cukru, 150 g mletých vlašských orechov, 200 g práškového cukru, 5-6 ks rozdrvených piškót, 1 lyžica rumu
Príprava receptu: Najskôr rozpustíme stužený tuk vo vodnom kúpeli. K tuku pridáme preosiaty cukor, puding, kakao a trošku rumu. Vymiešame na hladkú hmotu. Teraz si pripravíme náplň. Mlieko zmiešame v menšom hrnci s práškovým cukrom, preložíme na plameň a privedieme k varu. Potom zložíme z plameňa a pridáme cukor, orechy, drvené piškóty a rum. Premiešame a necháme vychladnúť. Do pripravených papierových košíčkov striedavo vrstvíme rozpustenú kakaovú hmotu a vychladenú náplň. Na dno košíčkov nalejeme kakaovú hmotu, pridáme lyžičku náplne a zalejeme ďalšou vrstvou kakaovej hmoty. Vrch šuhajd uhladíme.
Na ozdobenie šuhájd môžeme použiť lentilky, oriešky, alebo iné zdobenie. Necháme stuhnúť v chladndičke.
Griláž
Potrebné suroviny: 30 dkg kryštáľového cukru, 1 nesladené kondenzované mlieko, 13 dkg mletých orechov, 25 dkg stuženého tuku, tortové oblátky
Príprava receptu: Cukor upálime na karamel a pomaly pridávame kondenzované mlieko. Za stáleho miešania pridáme orechy a po častiach stužený tuk. Masu natrieme na tortové obláky a zaťažíme. Vychladnuté nakrájame, môžme namáčať v čokoládovej poleve.
Orechové guličky
Potrebné suroviny: 350g detských piškót, 120g pr.cukru, 70g Hery alebo iného tuku, 150g sekaných vlašských orechov, 30(60) olúpaných lieskových orieškov (mandlí), 1PL kakaa, 2-3PL mandľového likéru, strúhaný kokos a kakaový prášok na obaľovanie
Príprava receptu: Detské piškóty pomelieme, alebo rozmrvíme vaľčekom na jemno, pridáme rozpustený vlažný tuk, cukor, orechy, kakao a likér. Rukami spracujeme na hladké vláčne cesto. Ak je príliž tuhé, pridáme ešte likér. Cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke asi 2-3 hodiny tuhnúť. Potom vytvoríme valčeky, ktoré nakrájame na rovnaké kúsky a plníme orieškom alebo lúpanou mandľou. Jednu polovicu guliek obalíme v kakaovom prášku a druhú v kokose a dávame do košíčkov.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies