BRATISLAVA – Vianoce patria k najkrajším sviatkom roka. Nie všade sa oslavujú rovnako. Každá krajina EÚ si zachováva vlastné tradície a zvyky. Nie všade rozdáva darčeky Ježiško a nie všade sa na Štedrý večer pripravuje kapustnica a kapor. Prinášame Vám niekoľko vianočných špecialít, ktoré si pripravujú naši susedia.
Rybacia polievka v Maďarsku
V Maďarsku na vianočnom stole okrem iných receptov nesmú chýbať rybacie špeciality. Ak máte radi rybaciu polievku, kľudne vyskúšajte túto podľa receptu našich susedov.
Suroviny:
800 g vykostených rybacích filiet, 1 väčšiu cibuľu, 150 g údenej slaninky, 5 paradajok, 5 zelených paprík, sušené huby, vývar, 1 PL mletej sladkej papriky, soľ, mleté korenie, smotana na varenie,
Príprava:
Slaninu nakrájame na kocky pridáme očistenú a nakrájanú cibuľu, paradajky, papriky, vopred namočené huby, soľ a mleté čierne korenie Spolu udusíme na lečo. Pridáme filety, zalejeme vývarom a uvaríme do mäkka. Prilejeme smotanu, necháme prejsť varom a odstavíme. Pred podávaním vložíme do polievky maslové halušky.
Vianoce v Poľsku
Poliaci majú na Vianoce podobné zvyky ako Slováci. Pred večerou sa lámu oblátky, samotná večera je zostavená z dvanástich chodov. Podáva sa aj tradičná polievka barscz.
Suroviny:
1 mrkva, 1 petržlen, ½ zeleru, menší pór, 4 cvikly, asi 2 dcl nálevu z uhoriek, vývar, 2 strúčiky cesnaku, 1 bobkový list, 5-6 guličiek čierneho korenia, 1 ČL cukru
Príprava:
Cviklu umyjeme a uvaríme vo vode. Vychladnutú očistíme a pokrájame na rezance. Zalejeme vývarom, pridáme 1 dcl uhorkového nálevu, bobkový list, korenie, očistenú a nakrájanú zeleninu a varíme asi 30 minút. Potom prilejeme zbytok nálevu. Dochutíme cukrom a nakoniec pridáme prelisovaný cesnak. Podávame s bielou fazuľou, ktorú servírujeme samostatne. Ak máte radi biele polievky, na konci pridajte kyslú smotanu a nechajte krátko prevariť. Vtedy sa podáva polievka sa zemiakmi.
Vianoce v Taliansku
Na Štedrý deň sa v Taliansku začne hodovať až po polnoci, kedy všetci prídu z kostola. Najobľúbenejšou špecialitou je pečený úhor, v niektorých regiónoch je to plnená morka alebo pečené jahňa.
Recept na pečeného úhora
Suroviny:
Úhor, olivový olej, 2 cibule, 1 lyžica rasce, šťava z dvoch citrónov, soľ,
Príprava:
Rybu očistíme, vyberieme vnútornosti, umyjeme, osušíme a nasolíme. Do pripraveného pekáča dáme na kolieska nakrájanú cibuľu, olej, položíme úhora, posypeme rascou, polejeme citrónovou šťavou a pečieme asi 30 minút na 200°C. Podávame s varenými zemiakmi.
Vianoce v Rakúsku
Je samozrejmé, že v Rakúsku nesmie chýbať na Vianoce polievka s pečeňovými knedličkami. Na rozdiel od Slovákov podávajú majonézový šalát s rezňom. Okrem toho aj pečeného zajaca a sladkú kukuričnú kašu s hrozienkami a jablkami, poliatu likérom. Inšpirujte sa receptom na kašu.
Suroviny pre 4 osoby:
1 hrnček kukuričnej krupice, 4 hrnčeky mlieka, 3 PL medu, hrozienka, likér,
Príprava:
Krupicu zmiešame s mliekom, pridáme med a privedieme k varu. Miešame kým nezíska požadovanú hustotu. Ak sa vám bude zdať príliš hustá, prilejte trochu mlieka. Do hotovej kaše primiešajte hrozienka a rozdeľte do misiek. Vy dospeláci si ju polejte čerešňovým likérom, deťom posypte kašu nasekanými orieškami.
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies