BRUSEL - Počet chránených názvov potravín v krajinách Európskej únie (EÚ) tohto roku stúpol na 1349, čo sa týka spoločne pre produkty s chráneným zemepisným označením (CHZO), chráneným označením pôvodu (CHOP) a zaručených tradičných špecialít. V tomto registri je aj 18 výrobkov zo Slovenska.
Zápis chránených produktov do tohto registra schvaľuje Európska komisia (EK) na podnet príslušných orgánov členských štátov.
Zápisom do registra zemepisných označení získavajú zapísané produkty rozsiahlu právnu ochranu, ktorá funguje ako právo duševného vlastníctva pre výrobky, ktoré pochádzajú zo špecifickej zemepisnej oblasti a vďaka svojmu pôvodu majú určité špecifické vlastnosti alebo reputáciu.
Tento krok je vnímaný ako podpora pre lokálnych pestovateľov a chovateľov, keď v dobe postupujúcej globalizácie zapísané názvy sú chránené pred zneužitím, napodobením alebo vyvolávaním mylného dojmu.
EK tvrdí, že zavedením zemepisných označení sa podporujú príjmy poľnohospodárov. Zámerná podpora vidieckeho hospodárstva má pomôcť udržiavaniu populácie v znevýhodnených alebo vzdialených oblastiach.
Vďaka obchodným dohodám, ktoré už uzavrela EÚ, alebo ktoré sa chystá podpísať, sa zabezpečujú možnosti na ochranu európskych agrovýrobkov so zemepisným označením v tretích krajinách. Výrobcovia kvalitných výrobkov so silným vývozným potenciálom tak získajú možnosť ľahšieho vstupu na medzinárodné trhy a výrobcovia, ktorí už sú prítomní na zahraničnom trhu, môžu svoje podnikanie rozšíriť.
Evidencia v registri zemepisných označení zvyšuje trhovú hodnotu týchto produktov, poskytnutím záruky, že sa odlišujú od iných podobných výrobkov alebo potravín. Spotrebitelia vďaka zavedeniu tohto označenia majú možnosť robiť informovanejšie rozhodnutia na základe jasných informácií o špecifických vlastnostiach výrobkov, ktoré kupujú.
Zo Slovenska bolo doteraz zaregistrovaných 18 špecifických produktov, na zápis čaká výrobok s označením Stupavské zelé (žiadosť zaregistrovaná 3. mája 2016):
Levický slad
Klenovecký syrec
Zázrivské vojky
Paprika Žitava/Žitavská paprika
Bratislavský rožok/Pressburger Kipfel/Pozsonyi kifli
Zázrivský korbáčik
Tekovský salámový syr
Oravský korbáčik
Liptovská saláma/Liptovský salám
Lovecký salám/Lovecká saláma
Spišské párky
Špekáčky/Špekačky
Ovčí hrudkový syr – salašnícky
Ovčí salašnícky údený syr
Slovenský oštiepok
Slovenská bryndza
Slovenská parenica
Skalický trdelník
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies