Slovensko rokuje o výstavbe nového jadrového bloku: Premiér Fico v Južnej Kórei hľadá strategického partnera + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 27 September 2024, 13:38 • 4 min
Slovensko rokuje o výstavbe nového jadrového bloku: Premiér Fico v Južnej Kórei hľadá strategického partnera + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - Premiéra Roberta Fica spolu s ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou čakajú rokovania v Južnej Kórei o výstavbe nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach. Nový reaktor s výkonom 1100 - 1200 MW by mal reagovať na rastúcu spotrebu elektriny na Slovensku. Aké partnerstvá a spolupráce môže táto návšteva priniesť?

slovakia

left justify in out

Predseda vlády SR Robert Fico spolu s ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou absolvujú pracovnú cestu do Kórejskej republiky, kde budú rokovať o možnosti výstavby nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach.

Hlavným cieľom návštevy je podpísanie memoranda o spolupráci v oblasti energetiky a nových technológií. Fico zdôraznil, že Južná Kórea je pre Slovensko dôležitým partnerom, s ktorým máme dlhodobo bezproblémové vzťahy a významné investície.

Nový jadrový blok by mal mať výkon 1 100 až 1 200 megawattov a jeho výstavba je nevyhnutná vzhľadom na rastúcu spotrebu elektrickej energie v krajine. Ministerka Saková pripomenula, že do roku 2050 sa spotreba elektrickej energie na Slovensku môže zvýšiť až na trojnásobok súčasného stavu. Preto považuje rozhodnutie o výstavbe nového zdroja za strategické a neodkladné.

Premiér Fico zdôraznil, že Južná Kórea je jedným z hlavných potenciálnych partnerov, no Slovensko rokuje aj s ďalšími krajinami, vrátane Francúzska a Spojených štátov, s cieľom diverzifikovať riadiace systémy a technológie nového reaktora. V rámci projektu výstavby má štát už pripravenú potrebnú dokumentáciu aj povolenia.

Návšteva Južnej Kórey je preto dôležitým krokom v napredovaní tohto zámeru, a ministerka Saková by mala do konca októbra predložiť materiál, ktorý určí harmonogram a podmienky financovania výstavby.

V Soule sa slovenská delegácia stretne aj s prezidentom Kórejskej republiky Suk-Yeol Yoonom a predsedom vlády Duck-Soo Hanom. Cieľom cesty je okrem energetickej spolupráce aj posilnenie strategického partnerstva medzi oboma krajinami v oblastiach automobilového priemyslu, robotiky a pokročilých technológií.

Výsledky týchto rokovaní môžu výrazne ovplyvniť budúcnosť energetickej bezpečnosti a stability Slovenska, pričom nová spolupráca by mohla priniesť technologické inovácie a posilnenie hospodárskych vzťahov s jedným z globálnych lídrov v oblasti energetiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies