SVIDNÍK - Stovky ľudí dnes prilákala na námestie vo Svidníku vôňa tradičnej zabíjačky. Štefanská akcia zahŕňa od predpoludnia prípravu a ochutnávky zabíjačkových špecialít, nechýba ľudová hudba, zábava a rôzne súťaže.
"Prasa bolo zabité na bitúnku, priviezli sme ho polené na dve polky, ktoré sme zavesili na námestí na háky. Prebieha spracovanie, rozporciované mäso je v kotloch. Pripravuje sa tlačenka či naše tradičné hurky," povedal pre TASR krátko popoludní predseda OZ Chránime kraj pod Duklou Jaroslav Mičák. Gurmáni si môžu pochutnať aj na klobásach, tlačenke, opekanom mäse s kapustou, ovarovej polievke či čerstvých škvarkoch.
Cieľom akcie pod názvom Štefanská zabíjačka na svidníckom dvore je pripomenúť naše zabíjačkové tradície. "Chceme toho Štefana trochu inak spopularizovať a zároveň sme chceli byť medzi prvými, ktorí v tomto období robia zabíjačky," priblížil Mičák.
Na programe je i súťaž v krájaní cibule, ale aj v jedení chleba s bravčovou masťou a cibuľou. Odmena čakala návštevníka v maske a toho, kto uhádne, koľko vážilo prasa.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies