Tento týždeň patrí haluškám

NETKY.SK • 6 November 2017, 09:00 • 2 min
Tento týždeň patrí haluškám

BRATISLAVA - Halušky sú jeden z tradičných pokrmov Slovenska. Tvoria neodmysliteľnú časť slovenskej, špecificky liptovskej, oravskej a okolitej kultúry. Hlavnými surovinami pri varení sú zemiaky, múka (a prípadne vajce).

slovakia

left justify in out

Kapustové halušky

 

Suorviny: 900 g zemiakov, 700g polohrubej múky, 2 vajcia,soľ, čierne korenie, údená slanina cca 25 dkg, 2-3 dcl vody, 500 g kyslej kapusty

 

Príprava receptu: Dáme zovrieť vodu do veľkého hrnca. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame na jemno, pridáme múku, vajcia, soľ a zmiešame. Pridáme vodu podľa potreby, aby nebolo cesto také tuhé a prešlo cez haluškovač. Pripravené cesto hádžeme do vriacej osolenej vody. Halušky vo vode premiešame, keď vyplávajú na povrch, necháme ešte chvíľku povariť a sitkom vyberáme do vhodne veľkej nádoby či hrnca. Na panvici roztopíme slaninu. Keď je opečená vmiešame do halušiek. Vo výpeku zohrejeme kyslú kapustu a tiež vmiešame do halušiek. Podľa potreby ešte osolíme a okoreníme.

 

obrazok

 

 

Čerešňové halušky


Suroviny: polohrubá múka, 1 vajce, voda, štipka soli, vykôstkované čerešne, maslo, voda cukor, mak/tvaroh/orechy

Príprava receptu: Zarobíme si redšie cesto na halušky z múky, vody, vajca, soli a pridáme čerešne, ktoré sme ešte pokrajali na menšie kúsky.Do osolenej vriacej vody nožom hádžeme halušky.Krátko povaríme, scedíme a dáme do misy. Zalejeme polovicou zálievky: maslo, voda, cukor, ktoré spolu prevaríme. Posypeme tvarohom a cukrom.

 

obrazok

 

Špenátové halušky so šunkovou omáčkou

 

Suroviny: 400 g mrazeného špenátu, cca 300 g polohrubej múky, cca 60 g obyčajného masla, cibuľu, cesnak, 300-400 g šunky, 33% smotanu

 

Príprava receptu: Rozmrazený špenát zmiešame s polohrubou múkou a urobíme z neho halušky, ktoré dáme variť do vriacej vody. Kým sa varia, pripravíme si omáčku. Na masle opražíme cibuľu pokrájanú na drobno a pretlačený cesnak. Pridáme na menšie pásiky nakrájanú šunku, chvíľu opečieme. Pridáme šľahačku a po chvíľke vlejeme celú zmes do už scedených halušiek.

 

obrazok

 

Bryndzové halušky

 

Suroviny: 400 g surových zemiakov , 400 g polohrubej múky, 1 vajce, trošku soli, 2 PL mlieka, vlažná voda podľa potreby, cca 3 - 4 dcl, masť alebo olej na pomastenie, 250 g bryndze, 2 - 3 PL bieleho jogurtu alebo mlieka, 50 g údenej slaninky alebo oškvarkov, 1 PL masti

 

Príprava receptu: Zemiaky najemno nastrúhame, pridáme 2 PL mlieka a premiešame. Takto nám zemiaky nestmavnú. Pridáme múku, vajce, soľ a postupne prilievame vodu a miešame. Nedávame veľa soli, aby cesto nezredlo, radšej viacej osolíme vriacu vodu. Pomocou haluškovača hádžeme halušky do vriacej osolenej vody. Zľahka premiešame, aby sa neprichytili na dno, keď vyplávajú na povrch, vyberieme a opláchneme. Bryndzu rozmiešame s jogurtom alebo mliekom, prípadne oboje do požadovanej hustoty, premiešame s horúcimi strapačkami. Podávame posypané opraženou slaninkou.

 

obrazok

 

 

Cigánske halušky

 

Suroviny: 540 g hrubej múky, 180 ml mlieka, 1vajce, 4,5 g prášku do pečiva, 12 g soli, 300 ml vody, 40 ml oleja, 7 dcl zaváraného leča, 2 čl kryštálového cukru, 5 vajec, 1 cibuľa, olej, soľ

 

Príprava receptu: Cibuľu nadrobno pokrájame, dáme do panvice a opražíme na oleji. Pridáme lečo, soľ a cukor a pomaly miešame. V samostatnej miske rozšľaháme vajcia a pridáme ich k leču a miešame, až pokým sa vajíčka nezrazia. Týmto máme omáčku hotovú. Do veľkej misky pridáme múku, soľ, prášok do pečiva a vajce. Zalejeme vodou a mliekom a dobre premiešame, aby sa cesto oddeľovalo od stien misky. V prípade príliš hustého cesta použijeme na zriedenie trochu vody. Cesto necháme chvíľu odstáť. Necháme zovrieť osolenú vodu vo veľkom hrnci a z odstáteho cesta vykrajujeme drobné halušky do vriacej vody. Občas ich premiešame aby sa neprichytili na dno a počkáme kým všetky nevyplávu na povrch - tým sú halušky uvarené. Scedíme ich a dáme do vopred pripravenej misy. Hotové halušky prelejeme olejom, zamiešame s pripravenou omáčkou a podávame.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Jana Hupková



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies