BRATISLAVA - Halušky sú jeden z tradičných pokrmov Slovenska. Tvoria neodmysliteľnú časť slovenskej, špecificky liptovskej, oravskej a okolitej kultúry. Hlavnými surovinami pri varení sú zemiaky, múka (a prípadne vajce).
Kapustové halušky
Suorviny: 900 g zemiakov, 700g polohrubej múky, 2 vajcia,soľ, čierne korenie, údená slanina cca 25 dkg, 2-3 dcl vody, 500 g kyslej kapusty
Príprava receptu: Dáme zovrieť vodu do veľkého hrnca. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame na jemno, pridáme múku, vajcia, soľ a zmiešame. Pridáme vodu podľa potreby, aby nebolo cesto také tuhé a prešlo cez haluškovač. Pripravené cesto hádžeme do vriacej osolenej vody. Halušky vo vode premiešame, keď vyplávajú na povrch, necháme ešte chvíľku povariť a sitkom vyberáme do vhodne veľkej nádoby či hrnca. Na panvici roztopíme slaninu. Keď je opečená vmiešame do halušiek. Vo výpeku zohrejeme kyslú kapustu a tiež vmiešame do halušiek. Podľa potreby ešte osolíme a okoreníme.
Čerešňové halušky
Suroviny: polohrubá múka, 1 vajce, voda, štipka soli, vykôstkované čerešne, maslo, voda cukor, mak/tvaroh/orechy
Príprava receptu: Zarobíme si redšie cesto na halušky z múky, vody, vajca, soli a pridáme čerešne, ktoré sme ešte pokrajali na menšie kúsky.Do osolenej vriacej vody nožom hádžeme halušky.Krátko povaríme, scedíme a dáme do misy. Zalejeme polovicou zálievky: maslo, voda, cukor, ktoré spolu prevaríme. Posypeme tvarohom a cukrom.
Špenátové halušky so šunkovou omáčkou
Suroviny: 400 g mrazeného špenátu, cca 300 g polohrubej múky, cca 60 g obyčajného masla, cibuľu, cesnak, 300-400 g šunky, 33% smotanu
Príprava receptu: Rozmrazený špenát zmiešame s polohrubou múkou a urobíme z neho halušky, ktoré dáme variť do vriacej vody. Kým sa varia, pripravíme si omáčku. Na masle opražíme cibuľu pokrájanú na drobno a pretlačený cesnak. Pridáme na menšie pásiky nakrájanú šunku, chvíľu opečieme. Pridáme šľahačku a po chvíľke vlejeme celú zmes do už scedených halušiek.
Bryndzové halušky
Suroviny: 400 g surových zemiakov , 400 g polohrubej múky, 1 vajce, trošku soli, 2 PL mlieka, vlažná voda podľa potreby, cca 3 - 4 dcl, masť alebo olej na pomastenie, 250 g bryndze, 2 - 3 PL bieleho jogurtu alebo mlieka, 50 g údenej slaninky alebo oškvarkov, 1 PL masti
Príprava receptu: Zemiaky najemno nastrúhame, pridáme 2 PL mlieka a premiešame. Takto nám zemiaky nestmavnú. Pridáme múku, vajce, soľ a postupne prilievame vodu a miešame. Nedávame veľa soli, aby cesto nezredlo, radšej viacej osolíme vriacu vodu. Pomocou haluškovača hádžeme halušky do vriacej osolenej vody. Zľahka premiešame, aby sa neprichytili na dno, keď vyplávajú na povrch, vyberieme a opláchneme. Bryndzu rozmiešame s jogurtom alebo mliekom, prípadne oboje do požadovanej hustoty, premiešame s horúcimi strapačkami. Podávame posypané opraženou slaninkou.
Cigánske halušky
Suroviny: 540 g hrubej múky, 180 ml mlieka, 1vajce, 4,5 g prášku do pečiva, 12 g soli, 300 ml vody, 40 ml oleja, 7 dcl zaváraného leča, 2 čl kryštálového cukru, 5 vajec, 1 cibuľa, olej, soľ
Príprava receptu: Cibuľu nadrobno pokrájame, dáme do panvice a opražíme na oleji. Pridáme lečo, soľ a cukor a pomaly miešame. V samostatnej miske rozšľaháme vajcia a pridáme ich k leču a miešame, až pokým sa vajíčka nezrazia. Týmto máme omáčku hotovú. Do veľkej misky pridáme múku, soľ, prášok do pečiva a vajce. Zalejeme vodou a mliekom a dobre premiešame, aby sa cesto oddeľovalo od stien misky. V prípade príliš hustého cesta použijeme na zriedenie trochu vody. Cesto necháme chvíľu odstáť. Necháme zovrieť osolenú vodu vo veľkom hrnci a z odstáteho cesta vykrajujeme drobné halušky do vriacej vody. Občas ich premiešame aby sa neprichytili na dno a počkáme kým všetky nevyplávu na povrch - tým sú halušky uvarené. Scedíme ich a dáme do vopred pripravenej misy. Hotové halušky prelejeme olejom, zamiešame s pripravenou omáčkou a podávame.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies