Každému vyhovuje iný typ diéty. Existujú však aj také, ktoré zafungujú takmer vo všetkých prípadoch.
Máme za sebou obdobie hojnosti, a to nielen v podobe veľkonočných sviatkov, ale aj Vianoc, ktoré sme zažili len pred troma mesiacmi. Počas zimy sa na nás nejaké tie „kilečká“ zrejme nabalili a pred letom by sme sa opäť radi dostali do formy. Niekto začína jarným detoxom, iný sa vrhne na intenzívnu fyzickú aktivitu, ďalší holduje diétam. Vhodná je aj ich vzájomná kombinácia, avšak všetko s mierou.
Aj vy si lámete hlavu s tým, aká diéta by bola práve pre vás najvhodnejšia? Odpoveď už nemusíte hľadať len u výživového poradcu, ponúkla ju totiž veda. Odborníci z lekárskej fakulty Stanfordovej univerzity v USA si špeciálne posvietili na dva typy stravovania, ten, ktorý redukuje príjem tukov a tiež nízkosacharidovú diétu. Dlhodobo sa totiž preli názory o tom, ktorá z týchto metód je vhodnejšia. Ako sa ukázalo, obe prinášajú rovnaký efekt.
Výskumu sa podrobilo 609 osôb vo veku 18-50 rokov s nadváhou, no nesmeli trpieť cukrovkou. Dobrovoľníci si vybrali, či sa chcú počas ôsmych týždňov vzdať radšej tukov alebo cukru. Všetci však dodržiavali rovnaký harmonogram fyzických aktivít. Ukázalo sa, že výsledky sú takmer rovnaké. Vďaka diéte ochudobnenej o tuky schudli ľudia priemerne 5,3 kilogramu v priebehu roka a pri redukcii tukov to bolo 6 kilogramov, teda približne rovnako.
Istý rozdiel medzi oboma diétami sa ale predsa len našiel. Išlo o rôznu hladinu cholesterolu. Kým prijímanie tukov spôsobovalo stúpanie škodlivého LDL cholesterolu, strava chudobná na cukor, naopak, LDL redukovala, pričom rástol dobrý cholesterol HDL. Hoci pri úbytku váhy nie sú výrazne rozdiely, zdá sa, že pokiaľ v strave obmedzíte cukor, bude to pre vás prínosnejšie bez ohľadu na konkrétny typ metabolizmu, ktorým disponujete.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies