Zeleninová polievka. Suroviny pre 4 osoby: 4 mrkvy, ¼ zeleru, 1 pór, 30 g masla, 1 kuracie prsia, 20dkg hrášku, 1 vajce, 5 lyžíc krupice, 2 lyžičky sekanej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie,
Príprava:
Na masle udusíme nastrúhanú mrkvu a zeler. Asi po 3 minútach pridáme nakrájaný pór, soľ, mleté čierne korenia a dusíme ďalšie 2 minúty. Kuracie prsia nakrájame na tenké rezance, pridáme k polievke a odokryté všetko spolu dusíme asi 10 minút. Zalejeme 1,5 l vody, pridáme hrášok a uvaríme do mäkka. Z vajca, krupice, soli, korenia, petržlenovej vňate vymiešame hladké cesto na halušky. Pomocou malej lyžičky naberáme, vkladáme do polievky, necháme vyplávať na povrch, odstavíme, prípadne dochutíme vegetou.
Šťavnaté karé.
Suroviny pre 4 osoby:
8 rezňov z karé, 4 vajcia, 2 cibule, 2-3 strúčiky cesnaku, strúhanku, olej soľ, mleté čierne korenie, vegetu, mletú papriku
Príprava:
Rezne vyklepeme, osolíme, okoreníme, obalíme najprv v strúhanke, potom vo vajíčku a prudko opečieme na oleji. Vo výpeku orestujeme nakrájanú cibuľu, cesnak, pridáme soľ, korenie, vegetu, mletú papriku, prilejeme asi 2 dcl vody a necháme prevrieť. Mäso uložíme do zapekacej misy, podlejeme pripraveným výpekom a v rúre pečieme asi 30 minút.
Syrové tyčinky.
Suroviny:
150 g masla, 150 g strúhaného údeného syru, 300 g hladkej múky, 2 vajcia, 150 g uvarených zemiakov, soľ, mleté čierne korenie, celá rasca, hrubozrnná soľ, 1 vajíčko na potretie
Príprava:
Do preosiatej múky primiešame postrúhaný syr, prelisované zemiaky, pokrájané maslo, soľ a korenie. Z týchto surovín si vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať v chlade 1-2 hodiny. Potom ho rozvaľkáme, preložíme na štvoro a znovu necháme chvíľu odstáť. Nakoniec cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme hrubozrnnou soľou a pokrájame na tyčinky. Uložíme na plech a pečieme v rúre pri 180°C. Tyčinky môžeme posypať rôznymi semienkami, celou rascou, vegetou, strúhaným syrom, makom...
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies