BRATISLAVA – Ceny potravín na Slovensku nepretržite klesajú od apríla minulého roka. Počas tohtoročného marca sa medziročne znížili o 1,3 %. Slováci si najviac priplatili za biele rožky, najviac zlacneli zemiaky. Vyplýva to z najnovšej cenovej hitparády Poštovej banky (PB) na základe cien 36 potravín a dvoch alkoholických nápojov, ktoré Štatistický úrad (ŠÚ) SR zverejňuje v databáze Slovstat.
Už tretí mesiac po sebe sú na čele rebríčka klasické biele rožky, ktoré boli v marci o pätinu drahšie ako pred rokom. Čokoláda zdražela medziročne o vyše 15 %. "Dvojciferný cenový rast ale nevykázala už žiadna zo sledovaných potravín, dokonca žiadna nezaznamenala ani rast vyšší ako 3,4 %," uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová s tým, že cena stúpla len pri siedmich porovnávaných položkách vrátane údeného oštiepka či kyslého mlieka.
Najvýraznejšie v marci klesla cena zemiakov, a to až o 42,2 %. O vyše štvrtinu lacnejšie než rok predtým boli aj jablká a viac než pätinu z ceny si odpísal kryštálový cukor. "Lacnejšie ako pred rokom nás vyšlo celkovo až 28 sledovaných potravín vrátane viacerých výrobkov z mäsa," priblížila Glasová. Napríklad cena bravčového karé s kosťou a oleja sa znížila o 8,1 %, lúpaná ryža zlacnela o 7,1 % a čerstvé slepačie vajcia o 6,2 %.
Cenový pokles potravín pripisuje analytička viacerým faktorom. "Ešte počas minulého roka stlačila ceny potravín smerom nadol dobrá úroda. Významnou mierou ruku k dielu pridáva geopolitické napätie a s tým súvisiace sankcie medzi Ruskom, Európskou úniou a Spojenými štátmi. A v neposlednom rade sa pod lacnejšie potraviny podpisujú aj nižšie ceny ropy," zdôvodnila. Prudký rast cien potravín neočakáva ani tento rok.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies