PRIEVIDZA/MALINOVÁ - Vytrvalí hubári na hornej Nitre si môžu uvariť vianočnú kapustnicu z čerstvých húb. Umožňuje im to na záver roka mimoriadne teplé počasie, ktoré stále praje niektorým druhom húb.
Medzi spokojných vianočných hubárov patrí Jozef Minich z Prievidze. Pred sviatkami sa vybral aj s priateľmi na turistický výstup na najvyšší vrchol Strážovských vrchov, 1141 metrov vysokú Maguru. Cestou späť, len niekoľko sto metrov pod vrcholom, našiel na bukovom pni krásne trsy hlivy ustricovitej. Táto kvalitná huba, ktorá sa pestuje aj priemyselne, často rastie po celú zimu. Ako prezradil, vážila takmer dva kilogramy. Preto časť použije do vianočnej polievky a zo zvyšku asi pripraví hubové fašírky.
Hubár Jozef Blaško z podhorskej dediny Malinová mal tiež šťastie. Za hubami tentoraz dokonca nemusel ísť ani do hory. Vyšiel si s vnučkou na prechádzku a tá objavila v tráve neďaleko jeho rodinného domu nejaké huby. Neveril vlastným očiam, keď zistil, že ide o krásne plodnice jedlej huby strmuľky inovaťovej. Nie sú to síce, ako povedal dubáky, ale z čerstvých húb vianočnú kapustnicu ešte nikdy nevaril.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies