BRATISLAVA – V komore máme zavarené a na zimu pripravené marhule, uhorky a broskyne. Čo takto skúsiť zavariť aj hrušky a pripraviť si chutný lekvár?
Hruškový kompót
Na dno umytého pohára dáme koliesko citrónu, potom očistené a jadierok zbavené hrušky, nakoniec tiež koliesko citrónu. Zalejeme nálevom, ktorý sme si pripravili tak, že v 1 litri vody rozpustíme 50 dkg cukru. Nálev musí byť studený. Sterilizujeme 15 minút na 90 °C.
Hruškový džem
Na 1 kg hrušiek potrebujeme 50 dkg kryštálového cukru, gelfix 2:1, kyselinu citrónovú.
1. Hrušky očistíme, nakrájame.
2. Rozvaríme a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme cukor, gelfix podľa návodu a povaríme 10 minút.
Nakoniec pridáme ½ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej, nalejeme do pohárov, uzatvoríme, obrátime hore dnom, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies