Zbierame šípky.

NETKY.SK • 4 November 2012, 20:09 • 2 min
Zbierame šípky.

Zbierame šípky. Môj dom Pichľavý krík šípky nemusíme azda ani predstavovať.

slovakia

left justify in out

img

Pichľavý krík šípky nemusíme azda ani predstavovať. Kvety kvitnúcu v máji a v júni po opelení zdužnatejú a menia sa na šípky. Tie sa používajú čerstvé aj sušené. Obsahujú vitamín C, karotén, B1,B2,K. Plody sú bohaté na pektín, silice a organické kyseliny. Zo šípok sa dá pripraviť chutný čaj, džem, med, kompót, víno, sirup, pretlak, či omáčka k divine. Šípky sa zbierajú od konca septembra do konca októbra pri suchom a slnečnom počasí. Pomalým sušením strácajú šípky vitamíny, preto je najvhodnejšie sušenie v sušičke ovocia. Dnes je dostať kúpiť šípkový čaj, no prečo si neurobiť čaj a radosť z vlastnoručne nazbieraných šípok.

Zdroj: autor redakcia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Redakcia Netky



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies