Zbierame šípky. Môj dom Pichľavý krík šípky nemusíme azda ani predstavovať.
Pichľavý krík šípky nemusíme azda ani predstavovať. Kvety kvitnúcu v máji a v júni po opelení zdužnatejú a menia sa na šípky. Tie sa používajú čerstvé aj sušené. Obsahujú vitamín C, karotén, B1,B2,K. Plody sú bohaté na pektín, silice a organické kyseliny. Zo šípok sa dá pripraviť chutný čaj, džem, med, kompót, víno, sirup, pretlak, či omáčka k divine. Šípky sa zbierajú od konca septembra do konca októbra pri suchom a slnečnom počasí. Pomalým sušením strácajú šípky vitamíny, preto je najvhodnejšie sušenie v sušičke ovocia. Dnes je dostať kúpiť šípkový čaj, no prečo si neurobiť čaj a radosť z vlastnoručne nazbieraných šípok.
Zdroj: autor redakcia
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies