BRATISLAVA - Jeseň sa nezadržateľne blíži a jedným z jej symbolov je zaručene tekvica. Z niektorých sa dajú urobiť svietniky, strašidlá či váza, no z tých, ktoré sú určené na konzumáciu pripravíme úžasné jedlá.
V súčasnosti je známych 30 druhov tekvíc. Uchvátia nás svojou farebnosťou, ale aj tvarom.
U nás je najznámejšia na konzumáciu tekvica Hokkaidó. Jej hmotnosť je 2-3 kg, obsahuje vitamín C a E, tekvicové semienka sú bohaté na veľké množstvo vitamínov a minerálov.
Vypestovať tekvicu nie je vôbec náročné, zvládne to aj dieťa. Semienka treba v máji zasadiť, potom stačí už len bohatá zálievka, teplo a občasné hnojenie.
Tekvice skladujeme vo vzdušnom, nemrznúcom priestore. Tým, ktoré sú určené na ozdobu nevadí ani teplo. V obývačke vydržia dlhšie ako vo vlhkej pivnici.
Vynikajúce tekvicové jadierka si môžeme pripraviť aj v pohodlí domova. Z tekvice, ktorú sme dostali, kúpili, alebo sami vypestovali vyberieme jadierka, odstránime dužinu a prepláchneme ich slanou vodou. Plech potrieme masťou, rozložíme jadierka a posypeme soľou. Na ½ kg jadierok dáme asi 3PL soli. Pečieme pri 100°C 2-4 hodiny, záleží od veľkosti jadierok.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies