BRATISLAVA - Domáca zabíjačka je veľká udalosť v minulosti bola i nevyhnutnou potrebou. Prasa, aj keď na krátko, stávalo sa riadnym členom domácnosti, a hoci malo v papieroch len prechodné bydlisko, všetci ho poznali po mene a tešili sa s ním rovnako za živa, ako aj po vybraní z udiarne.
S klesajúcou vonkajšou teplotou sa každú zimu približuje obdobie zabíjačiek. Spracovanie doma chovaného prasaťa poskytlo potrebnú zásobu potravín.
Vhodná váha prasaťa je približne 115 kg, pri ktorom získame asi 80 kg kvalitného mäsa a vnútorností.
Nachystáme kotinu, veľké koryto, vaničky, pracovné stoly a tiež slamu na opaľovanie a drevo na kúrenie pod kotlinou.
Zabíjačka by nebola zabíjačkou bez klobás, tlačenky a rôznych druhov jaterníc vyrábaných podľa miestnej alebo rodinnej tradície. Z vareného prerasteného bôčika alebo z laloku (podhrdlina, potarlina) sa väčšinou robila papriková slaninka.
Ak ste aj vy dostali chuť na niečo nezdravé " zabíjačkové" inšpirujte sa počas nasledujúceho týždňa našimi receptami.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies