V utorok sa v Bruseli uskutoční konferecia zameraná na boj proti ebole

NETKY.SK • 2 Marec 2015, 15:06 • 2 min
V utorok sa v Bruseli uskutoční konferecia zameraná na boj proti ebole

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes - deň pred medzinárodnou konferenciou o epidémii ebola v Bruseli - pripomenula svoj podiel v rámci boja proti tejto chorobe, ktorou sa v krajinách západnej Afriky infikovalo viac ako 22.900 osôb a 9200 ľudí na jej následky už zomrelo.

slovakia

left justify in out

Epidémia najviac postihla Guineu, Libériu a Sierru Leone. Európska únia bola aktívna od vypuknutia tejto mimoriadne udalosti, pričom dokázala zmobilizovať všetky dostupné politické, finančné i vedecké zdroje, ktoré pomáhajú pri kontrole, liečbe a porážke smrteľného vírusu.
     

V októbri 2014 Európska rada vymenovala eurokomisára pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christosa Stylianidisa za koordinátora EÚ pre ebolu. Stylianidis spolu s eurokomisárom pre zdravie Vytenisom Andriukaitisom a eurokomisárom pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Nevenom Mimicom navštívili postihnuté krajiny koncom roka 2014, keď oznámili ďalšie podporné opatrenia zo strany EÚ.
     

Na utorok 3. marca zvolala EÚ konferenciu na vysokej úrovni o epidémii ebola. Podujatie má dvojaký účel. Chce zhodnotiť prebiehajúce krízové opatrenia a prispôsobiť ich súčasnému vývoju situácie v snahe odstrániť túto chorobu. Na strane druhej ide o dlhodobé plány na podporu a obnovu odolnosti postihnutých krajín vrátane rozvoja ich zdravotníckych systémov.
     

Na akcii v Bruseli, ktorej predsedá EÚ, sa zúčastňujú predstavitelia Guiney, Libérie, Sierry Leone, Organizácie Spojených národov, Africkej únie a Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS).
     

Celkový finančný príspevok EÚ v boji proti ebole doteraz dosiahol sumu vyše 1,2 miliardy eur. To zahŕňa aj financovanie zo strany členských štátov EÚ a Európskej komisie. Komisia samotná vyčlenila na boj s ebolou 414 miliónov eur, čo zahŕňa naliehavé krízové opatrenia, ako aj dlhodobejšiu podporu pre postihnuté regióny.
     

Priama podpora zo strany EÚ zahŕňa tri mobilné laboratóriá, rozmiestnené v Guinei a Sierre Leone, ktoré pomáhajú pri detekcii vírusu a pri vzdelávaní miestnych zdravotníckych pracovníkov. Tieto laboratóriá dokážu spracovať až 70 vzoriek denne, po sedem dní v týždni. Štvrté mobilné laboratórium, ešte výkonnejšie a sebestačnejšie, by malo prísť do Guiney už v najbližších dňoch.
     

Okrem toho EÚ podporuje lekársku misiu Africkej únie v západnej Afrike, čo znamená príspevky pre platený civilný, vojenský a zdravotnícky personál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies