BRATISLAVA - Mnoho ľudí sa domnieva, že mladistvý vzhľad im zabezpečia rôzne kozmetické procedúry, drahé krémy či lieky, a komerčné firmy si ich tak pohadzujú medzi sebou bez výraznejších zmien.
Pravda sa skrýva v strave. Ak sa stravujeme nesprávne, zlé dôsledky potom riešime liekmi na trávenie, bolesti rôznych častí tela, zápalov či krémami proti akné i iným nepríjemnostiam. Choroba pre organizmus znamená stres a stres urýchľuje starnutie. Tak ako nám môžu potraviny uškodiť, môžu pri správnom výbere aj pomôcť.
Základom mladistvého vzhľadu je zdravá psychika a dobrá imunita, ktorú dokážu podporiť antioxidanty. Tie chránia telo pred voľnými radikálmi, ktoré majú na organizmus negatívne účinky. Ničia steny buniek a ich vnútorné mechanizmy spôsobujú srdcovocievne ochorenia, ochabovanie kože aj vznik vrások. Účinnou zbraňou proti voľným radikálom sú minerálne látky (napr. selén, zinok, železo) a vitamíny A, C, E, ktoré možno nájsť v rôznych potravinách bez toho aby sme siahali na chemické lieky či krémy.
Strukoviny znižujú hodnoty cholesterolu v krvi. V Amerike uskutočnili výskum, kde testovaná skupina jedla tri týždne len diétnu stravu. Ďalšie tri týždne si na tanier pridali fazuľu a vedci v ich krvi pozorovali výrazný pokles cholesterolu. Strukoviny sú najbohatším zdrojom bielkovín a hodnotnou náhradou mäsa, syra a vajec. Okrem toho obsahujú aj draslík, ktorý prospieva pri vysokom krvnom tlaku. Šošovica a fazuľa sa odporúča i diabetikom, pretože napomáhajú k udržaniu rovnováhy cukru v krvi a tiež sú účinné k predchádzaniu chudokrvnosti. Výhodou strukovín je aj ich sýtosť, vďaka čomu môžu prispieť k redukcií nadmernej váhy a pri cvičení pomáhajú k udržaniu svalovej hmoty.
Jahody podporujú tvorbu kolagénu, ktorý je pre pevnú pleť veľmi dôležitý. Sú tiež skvelým zdrojom antioxidantov a okrem toho, že chránia pred vznikom zápalových procesov v tele, sú uznávané aj v boji proti rakovine.
Čerešne sú významné schopnosťou prečisťovať krv, pomáhajú z tela vyplaviť kyselinu močovú, ktorej kryštály sa usádzajú v kĺboch a sú príčinou bolesti.
Príčinou zlej kvality vlasov a pokožky je často nedostatok vody. Tu okrem pitného režimu pomôže aj melón červený, ktorého pravidelná konzumácia má na mužov podobný vplyv ako viagra.
Hrozno má protirakovinové účinky, prospieva pleti i vlasom a je dôležité aj pre mozog. Oči chráni pred degeneráciou, jeho konzumácia sa odporúča aj po operácií žlčníka a tvorbe obličkových kameňov. V šupke hrozna sa navyše nachádzajú saponíny, ktoré pôsobia antibakteriálne.
Pravidelná konzumácia jabĺk zvyšuje prevenciu pred astmou, chránia srdce, pľúca, cievy i oči. Ľudia s pomalým metabolizmom ocenia ich schopnosť uvoľniť zápchu.
Horká čokoláda pomáha prevencií pred infarktom, bráni vzniku krvných zrazenín a potláča zápalové procesy. Čokoláda dobre pôsobí proti stretu, pocitom úzkosti, navyše vyvoláva pocit šťastia a prítomné antioxidanty tiež omladzujú organizmus. Treba však dbať na to aby mala čokoláda aspoň 70% a s rozumom konzumovať primerané dávky, poprípade zvýšiť telesnú aktivitu, nakoľko je bohatým zdrojom energie.
Kráľ kuchyne – cesnak obsahuje účinné látky, ktoré chránia pred infekciami, pôsobí ako prírodné antibiotikum, podporuje krvný obeh a vyrovnáva krvný tlak. Je dobrý pri liečení afty, plesní, a dobrou prevenciou proti rakovine tráviaceho traktu.
Špenát okrem priaznivých účinkov voči voľným radikálom pomáha pri prevencií nepríjemného šedého zákalu. Nemali by ho však jesť ľudia s vysokou tvorbou obličkových kameňov, pretože obsahuje veľa oxalátov, ktoré týmto ľuďom môžu poškodiť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies