BRATISLAVA - Cuketa má minimálny obsah kalórií a vysoký obsah minerálov. Priaznivo pôsobí na srdce, obličky, tráviace ústrojenstvo, pomáha pri liečbe cukrovky, reumatizmu a dny. Má aj protirakovinové účinky. A možno ju nápadito upraviť.
Na dnes sme pre Vás pripravili:
Cuketa s kuracím mäsom
Zelenina a mäso. Kombinácia, ktorou nič nepokazíte.
Suroviny pre 4 osoby:
1 cuketu, 5 paprík, 5 paradajok, 3 kuracie prsia, 2 cibule, morskú soľ, oregano, syr na strúhanie,
Príprava receptu:
Papriky, paradajky, cibuľu, cuketu očistíme a nakrájame na kocky. Mäso tiež nakrájame na kocky. Všetko preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Posypeme soľou, oreganom, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame. Pečieme asi 30 minút. Potom rúru vypneme a vrch posypeme strúhaným syrom. Ten sa na horúcom jedle roztečie.
Čas prípravy: 45 minút
UTOROK 2.8.2016
Cuketová nátierka
Vynikajúca nátierka na raňajky, desiatu, olovrant, alebo hoci kedy, keď vás prepadne hlad.
Suroviny pre 4 osoby:
1 cuketa, 1 cibuľa, 100 g syru na strúhanie, 4 strúčiky cesnaku, 1 tvaroh, 3 vajíčka, soľ, 2 ČL mletej sladkej papriky, mleté čierne korenie, vegeta, olej,
Príprava receptu:
Nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme očistenú, na drobno nastrúhanú cuketu a prelisovaný cesnak. Udusíme. Potom pridáme syr a necháme ho rozpustiť. Na záver do tejto zmesi rozklepneme vajíčka, pridáme soľ, korenie, vegetu, mletú papriku a miešame kým budú vajíčka upravené ako praženica. Podávame na čerstvom chlebe zdobené paradajkami.
Čas prípravy: 25 minút
STREDA 3.8.2016
Cuketa so zemiakmi
Obed z jednej panvice. Aj tak by sa dalo pomenovať dnešné jedlo.
Suroviny pre 4 osoby:
2 cukety, 6 väčších zemiakov uvarených v šupke, 15 dkg slaniny, majorán, soľ, mleté čierne korenie,
Príprava receptu:
Slaninu pokrájame na kocky a vypražíme. Pridáme cuketu, očistenú a pokrájanú na 1 cm kolieska. Orestujeme, potom pridáme zemiaky, soľ, mleté korenie, majorán a opekáme spolu asi 5 minút. Podávame so zeleninovým šalátom.
Čas prípravy: 45 minút
ŠTVRTOK 4.8.2016
Cuketové placky
Nie vždy musia byť placky zo zemiakov. Vyskúšajte ich z cukety.
Suroviny pre 4 osoby:
2 mladé cukety, 1 vajce, 5 PL strúhanky, 1 PL hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, majorán, rasca,
Príprava receptu:
Cuketu postrúhame na drobnom strúhadle, pridáme všetky ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Lyžicou dávame na panvicu malé kôpky, roztiahneme a z oboch strán opražíme na oleji.
Čas prípravy: 60 minút
PIATOK 5.8.2016
Cuketové ragú
Už pri čítaní tohto receptu sa Vám budú zbiehať slinky. Tak prečo ho nevyskúšať práve teraz, keď dozrievajú cukety.
Suroviny pre 4 osoby:
2 cukety, 6 vajec, 4 paradajky, petržlenovú vňať, pažítku, kôpor, maslo, 2 PL hladkej múky, 250 ml smotany na šľahanie, 750 ml vývaru, 100 g syru na strúhanie, 2 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie,
Príprava receptu:
Vajcia uvaríme na tvrdo. Cukety očistíme, zbavíme semienok, pokrájame na hranolky, paradajky pokrájame na osminky, bylinky nasekáme. Na masle opražíme múku, pridáme smotanu, vývar, nastrúhaný syr, bylinky, necháme prejsť varom a odstavíme. Na olivovom oleji orestujeme zeleninu a spolu s nakrájaným vajíčkami vložíme do smotanovej omáčky. Dochutíme, podávame s ryžou.
Čas prípravy: 60 minút
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies