BRATISLAVA - Vianoce sú nielen o darčekoch a čase strávenom s najbližšími, ale aj o dobrom jedle. Prinášame Vám recepty na tradičné vianočné jedlá.
Vianočná kapustnica
Nebojte sa pripraviť kapustnici plný hrniec, určite sa nepokazí.
Suroviny:
1/5 kg kyslej kapusty, 1 údené bravčové koleno, 0,5 kg bravčových kostí, 0,5 kg bravčového mäsa z pliecka, 50 g sušených húb, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, 4 strúčky cesnaku, 3 bobkové listy, sušené slivky, soľ, mletá červená paprika, hladká múka, 0,5 dcl oleja, 100 g oravskej slaniny, 2-3 klobásy,
Príprava:
Kosti, koleno a mäso vložíme do hrnca s vodou, pridáme bobkový list a varíme asi 3 hodiny. Vývar scedíme. Oravskú slaninu nakrájame, v hrnci ju opražíme na malom množstve oleja alebo masti. Cibuľu nakrájame, pridáme k slanine a restujeme. Pridáme 2 lyžice hladkej múky,1 lyžicu mletej červenej papriky, premiešame, zalejeme trochou vývaru a odstavíme. Kapustu premyjeme vodou, zalejeme vývarom. Pridáme vopred namočené hríby, klobásu a varíme asi 40 minút. Medzitým si pokrájame vychladnuté mäso, klobásu tiež vyberieme z kapusty a pokrájame. Mäso, klobásu vrátime späť do kapusty, pridáme prelisovaný cesnak. Pripravenú zápražku zo slaniny, cibule, múky a papriky rozohrejeme, pridáme do hrnca. Napokon, kto má rád vloží do kapustnice pár sliviek. Podľa chuti dokoreníme a dosolíme. Na tanieri zdobíme kyslou smotanou.
Rybacia polievka
Iný kraj, iný mrav. Niekto šošovicovú, niekto rybaciu.
Suroviny:
1 menší kapor, vnútornosti (ikry, mlieč, pečeň), 1 mrkvu, 1 kaleráb, 1 zeler, olej, rybací bujón, soľ, bobkový list, čierne celé korenie, nové korenie, cibuľu, cesnak, krupicu na zahustenie
Príprava:
Do hrnca s vodou vložíme očistenú cibuľu, cesnak, korenie, soľ, očistené kúsky rýb, vnútornosti a uvaríme do mäkka. Zeleninu očistíme, postrúhame na veľkom strúhadle. Keď je mäso mäkké, vývar zlejeme, odložíme, rybu oberieme od kostí, vnútornosti nakrájame na malé kúsky. Vo väčšom hrnci opražíme zeleninu na oleji, podlejeme troškou vývaru a podusíme. Pridáme bujón, ostatný vývar a vložíme pripravené mäso a vnútornosti. Na záver prisypeme za hrsť krupice, necháme prejsť varom a dosolíme podľa chuti.
Pôstna kapustnica
Ak dodržiavate na Vianoce pôst, je tu pre Vás pripravený tento recept.
Suroviny:
½ kg kyslej kapusty, 2 l vody, 2 lyžice oleja, 2 lyžice hladkej múky, 1 cibuľa, 1 malá lyžička soli, 1 malá lyžička mletej červenej papriky, 4 strúčky cesnaku, 6 ks sušených sliviek, 3 lyžice sušených hríbov, 4 zemiaky, vegeta
Príprava:
Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme kapustu a dusíme asi 30 minút. Potom pridáme vodu, slivky, hríby, soľ, vegetu a uvaríme do mäkka. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme v druhom hrnci v slanej vode. Zlejeme ich a pridáme k mäkkej kapuste. Z oleja, múky a papriky urobíme svetlú zápražku, ktorú nalejeme do kapustnice. Pridáme prelisovaný cesnak, dochutíme, necháme prejsť varom a odstavíme.
Cibuľový šalát
Nie každý z nás má rád, ale zo zdravotných dôvodov nemôže konzumovať šalát v ktorom je majonéza. Preto skúste tento jednoduchý cibuľový.
Suroviny:
1 kg zemiakov, 1 cibuľa, 2 lyžičky oleja, 1 lyžica cukru, 1 malá lyžička korenia, 3 dcl vody, ½ dcl octu, 2 kyslé uhorky
Príprava:
Zemiaky dobre poumývame a v šupke uvaríme v slanej vode. Zlejeme, necháme trochu vychladnúť, očistíme ich a pokrájame na hranolčeky, alebo pretlačíme cez sitko na zemiaky. Osolíme, okoreníme, pridáme nakrájané uhorky. Cibuľu tiež nakrájame. Pokvapkáme olejom. Vodu, ocot, cukor a cibuľu uvaríme. Ešte teplým nálevom zalejeme šalát a dobre premiešame. Podľa chuti dochutíme soľou a korením.
Štedrovečerné menu
Tak ako tradície, tak aj jedálny lístok na Vianoce sa nemení. Klasika.
Šošovicová polievka
Suroviny pre 4 osoby:
400 g šošovice, 150 g sušených sliviek, 10 dcl oleja, 2 PL hladkej múky, 1 smotanu na varenie, 5 dcl mlieka, ocot, soľ,
Príprava:
Šošovicu preberieme, opláchneme, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Pridáme slivky, z oleja a múky si pripravíme svetlú zápražku a nalejeme do polievky. Pridáme mlieko, smotanu, dochutíme soľou, necháme prejsť varom a odstavíme.
Dobrá rada: Ak šošovicu namočíme cez noc do vody, doba varenia sa skráti na polovicu. Ocot dávame až do vychladnutej polievky, aby sa nezrazila.
Zemiakový šalát s majonézou
Suroviny:
2 kg zemiakov, 2 väčšie cibule, 3 mrkvy, sterilizovaný hrášok, 1 veľkú majonézu, 5 sterilizovaných uhoriek cukor, ocot, voda, horčica, mleté čierne korenie, soľ, kyslú smotanu
Príprava:
Zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke, očistíme a vychladnuté pretlačíme cez koliesko na zemiaky. Pridáme pokrájanú cibuľu, hrášok bez nálevu, uvarenú na kocky nakrájanú mrkvu, nakrájané uhorky, soľ, mleté čierne korenie, 1PL horčice, majonézu a smotanu podľa potreby. V 1 dcl vody rozmiešame 1 PL octu a 1 PL cukru. Prilejeme k šalátu a dôkladne premiešame. Ak je šalát príliš hustý, môžeme priliať aj nálev z uhoriek.
Vyprážaný kapor
Kapra rozkrájame na podkovičky, opláchneme a namočíme do mlieka najlepšie na noc. Vyberieme, osušíme, nasolíme a necháme chvíľu odležať. Potom obaľujeme v hladkej múke, rozšľahanom vajíčku, do ktorého sme pridali trochu mlieka a v strúhanke. Vyprážame z oboch strán na oleji, ukladáme na papierové obrúsky, ktoré vsajú prebytočný olej.
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies