BRATISLAVA - Vianočné sviatky sú spojené s konzumáciou väčších porcií ťažších jedál, súčasne sa často pije viac alkoholu. Odborník preto radí nezabúdať na heslo všetko s mierou.
"Odporúčame jesť s rozumom, dopriať si rozumné množstvo, ale nepreháňať to s vianočnými dobrotami," povedal pre TASR docent Tomáš Koller, gastroenterológ z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB).
Ťažkosti po nadmernom konzumovaní jedla môžu mať podľa jeho slov najmä ľudia trpiaci cukrovkou či ľudia so žlčníkovými kameňmi. "Tí, ktorí to preženú s alkoholom sú vystavení riziku zápalu pankreasu," vysvetlil. Prípady žlčníkových záchvatov, upchatia žlčových ciest kameňmi alebo zápalu pankreasu sa vyskytujú v priebehu celého roka, ale v období sviatkov býva ich výskyt mierne zvýšený.
Opatrní by tiež mali byť chorí na vysoký tlak. Vyvarovať by sa mali nadmernej konzumácie soli, veľa je jej v údenom, slaných polotovaroch či čipsoch. Netreba tiež zanedbať pohybovú aktivitu, vhodné sú napríklad prechádzky.
Rôzne tráviace ťažkosti sa v tomto období nevyhýbajú ani zdravým ľuďom. Nárazové prejedanie a alkohol môžu spôsobiť problémy vo forme ťažoby až bolestí brucha, nafukovania a hnačiek. Lekára treba vyhľadať v prípade intenzívnych bolestí brucha, pri ktorých nie je možné nájsť úľavovú polohu, alebo keď pretrvávajú tri - štyri hodiny. Rovnako pokiaľ bolesti sprevádza vracanie, zastavenie odchodu stolice a vetrov. Zhoršenie ochorenia pečene sa môže prejaviť ožltnutím, prípadne môžu byť prítomné poruchy vedomia.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies