BRATISLAVA – Poslanec NR SR za Smer-SD Erik Tomáš prežije po rokoch Vianoce opäť na východnom Slovensku.
Spolu s bratom a rodinami sa stretnú u rodičov. Doma majú typické kresťanské Vianoce. „Sme veriaci, zúčastníme sa na bohoslužbách, zídeme sa pri jednom stole, ochutnáme typické vianočné jedlá a rozbalíme darčeky. Nič špeciálne, ale aj v dospelom veku mám tieto sviatky veľmi rád,“ povedal Tomáš pre agentúru SITA.
Poslankyňa NR SR a primátorka Humenného Jana Vaľová (Smer-SD) Vianoce slávi nielen 24. decembra, ale aj na Troch kráľov 6. januára. Dôvodom je, že jej mama je Rusínka. Na Štedrý deň dodržiava s rodinou všetky tradičné zvyklosti a od toho sa odvíja aj menu počas slávnostnej večere. „Sú tam zastúpené nielen slovenské, ale aj rusnácke jedlá. Už sa tešíme na kapustnicu, kapustové bobaľky, rybu so zemiakovým šalátom. Možno takou špecialitou, ktorú ešte nie každý pozná, je fazuľová polievka Slivčanka,“ opísala pre agentúru SITA Vaľová. „Potrebujeme na ňu dve hrste suchej fazule, dve hrste sušených sliviek alebo slivkový kompót, jušku - teda vodu z kvasenej kapusty, soľ a cukor. Fazuľu na noc namočíme. Na druhý deň dáme variť do tej vody z kvasenej kapusty a vody podľa potreby. K takmer uvarenej fazuli pridáme slivky alebo môžeme pridať slivkový kompót a všetko varíme až pokiaľ to nezmäkne. Polievka má byť hustá, podľa chuti ju trošku dosolíme alebo docukríme a môžeme pridať aj smotanu. Slivčanka má byť kyslastá. Môžeme ju jesť samostatne so zemiakmi, alebo s bielym koláčom,“ prezradila nám netradičný recept poslankyňa.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies