Ceny potravín na pultoch na Slovensku vzrástli, a nie vždy je za tým zvyšovanie cien komodít zo strany dodávateľov.
Obchodníci využili medializáciu a celkovú situáciu a zvýšili ceny potravín na pultoch. Povedal to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi prezident Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Daniel Poturnay.
Príčinu vidí PKS v nevyvážených vzťahoch medzi obchodnými reťazcami a výrobcami potravín. Malý počet obchodných reťazcov uplatňujúcich veľmi podobné podmienky ovládol rozhodujúce predajné kanály a žiaden väčší potravinársky podnik nemá šancu uspieť na trhu, pokiaľ nerealizuje prevažnú časť svojej produkcie prostredníctvom nich.
PKS vychádzajúc z tzv. Zelenej správy konštatuje, že v rámci krajín V4 za posledné tri roky boli ceny potravín na Slovensku v absolútnej väčšine najvyššie.
"My nemáme záujem o napäté vzťahy s obchodníkmi. Považujeme ich za svojich prirodzených partnerov, bez ktorých nie sme schopní výrobky, ktoré vyrobíme, realizovať na trhu. Považujeme však za nevyhnutné, aby naše vzájomné vzťahy boli korektné a aby všetky články potravinového reťazca, to znamená farmár, spracovateľ, obchodník a aj spotrebiteľ, boli spokojné. Nemôže v tomto systéme fungovať jeden na úkor ostatných, pretože takýto stav je nevyvážený a z dlhodobého hľadiska nemôže fungovať. Vyzývame preto všetkých účastníkov tohto potravinového reťazca na etický a zodpovedný prístup ku všetkým partnerom potravinového reťazca," zdôraznil Poturnay.
Zdroj: TASR
Autor: Redakcia Netky