Odštartovala séria podujatí Kulinárske dni 2012 Žilinského kraja - Kultúra V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline rozvoniavali dnes pirohy s kapustou, makové štrúdle a rôzne ďalšie tradičné špeciality, lebo bolo dejiskom otváracieho podujatia série Kulinár
V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline rozvoniavali dnes pirohy s kapustou, makové štrúdle a rôzne ďalšie tradičné špeciality, lebo bolo dejiskom otváracieho podujatia série Kulinárske dni 2012. V záveroch nasledujúcich dvoch týždňov navštívi s podporou eurofondov postupne všetky regióny severozápadného Slovenska.
„Štartujeme maratón doslova chutných podujatí. Originálnym spôsobom chceme aj v začínajúcom medzisezónnom období pomôcť našim múzeám a skanzenom zvýšiť návštevnosť. Zakaždým budeme prezentovať a zadarmo ponúkať tradičné chute daného regiónu, takže labužníci si určite prídu na svoje,“ uviedla pre TASR Barbora Zigová zo zriaďovateľského Žilinského samosprávneho kraja.
Okrem voľných ochutnávok typických krajových jedál zaplnili areál pribylinského skanzenu aj stánky ľudových remeselníkov. „Ďalšie príležitosti skúsiť kuchyňu našich starých materí budú 14. 9. v Múzeu slovenskej dediny v Martine, 15. 9. na Oravskom hrade, 22. 9. v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke a 23. 9. v Budatínskom parku,“ spresnil Jaroslav Kizek z usporiadateľskej agentúry.
„Táto jedinečná príležitosť ochutnať tradičné pokrmy sa nám naskytla prakticky náhodou. Je to nesmierne chvályhodný počin. Tradičné jedlá tvoria súčasť nášho kultúrneho dedičstva a treba ich neustále propagovať. Bolo by neodpustiteľným hriechom, keby vymizli z nášho života,“ prízvukovala účastníčka autobusového zájazdu seniorov z východného Slovenska.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies