BRATISLAVA - Prídavné látky, prezývané ako "éčka" sú dnes pridávané v podstate takmer do všetkých potravín. Ide o látky - aditíva (farbivá, konzervanty, topiace soli, sladidlá a iné pridané látky v potravinách, liekoch či nápojoch), ktoré majú predĺžiť dobu trvanlivosti alebo upravujú chuť a farbu.
V potravinách by sa z praktického hľadiska nemuseli vôbec vyskytovať ale keďže ľudia nakupujú „očami“ a siahajú po naleštených, sýtofarebných potravinách, výrobcovia im dávajú, čo chcú.
Prídavné látky sa medzinárodne označujú písmenom „E“, za ktorým nasleduje trojmiestny číselný kód. Éčka sa delia na prírodné a umelé. Tie prírodné telu neškodia a niektoré sú dokonca zdraviu prospešné. Avšak tie umelé môžu mať fatálne následky.
Viac o tejto téme nám povedal potravinový kritik Patrick Linhart:
Ktoré Éčka áno, a ktoré nie?
Farbivá – E 100 až 199
Neškodné (prírodné): E 100, E 101, E 140, E 150, E 160
Škodlivé (syntetické): E 102, 104, 110, ďalej E 122 až 124, E 127 až 129, E 131 až 133, 142, 151, 154, 155, E 180 – Najčastejšie sa nachádzajú v sladkostiach, žuvačkách, zmrzline či sladených nápojoch.
Konzervačné látky – E 200 až 299
Ničia baktérie, kvasinky, plesne i huby, a tým predlžujú životnosť potravín aj na niekoľko rokov.
Neškodné: E 200 – kyselina sorbová
Škodlivé až rakovinotvorné: E 210, E 211, E 212 až E 219, dusitany a dusičnany E 249 až E 252, siričitany E 220 až E 224
VIDEO Najčastejšie podvody v potravinárstve. Jedovaté látky sú takmer všade a konzumujete každý deň
Antioxidanty E 300 a E 321
Bránia zmenám vznikajúcim pôsobením kyslíka
Neškodné: E 300 - kyselina askorbová, E 330 kyselina citrónová, E 306, 307, 308 a 309.
Nebezpečné: E 310, 311, 312 - takzvané galáty, a E 320 a 321
Soli, kyseliny a látky povzbudzujúce chuť E 500 až E 637
Prijateľná denná dávka je asi 12 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti. Pre dojčatá sú glutamany absolútne nevhodné!
Nebezpečné najmä: E 620 až E 625, E 554 až E 559.
Niektorí vedci ich spájajú s rozvojom Alzheimerovej i Parkinsonovej choroby.
Emulgátory, stabilizátory a zahusťovadlá E 322 až E 495
Neškodné: pektín E 440, agar E 406
Škodlivé až rakovinotvorné: E 430, E 431, E 433, E 480
Sladidlá a iné aditíva E 900 a vyšie
Sladidlá sú oveľa sladšie ako prírodný cukor, dodávajú však menej energie. Využívajú sa najmä pri takzvaných light potravinách alebo produktov pre diabetikov.
Škodlivé až rakovinotvorné: acesulfám E 950, aspartám E 951 a sacharín E 954
Patrick Linhart je potravinový kritik. Túto funkciu si vybral sám dobrovoľne a nie je za ňu nikým platený. Je zároveň prvým mediálnym potravinovým kritikom na Slovensku. Analýze a rozoberaniu potravín sa venuje už vyše 20 rokov. Prešiel všetkými profesiami od kuchára cez baristu, gastro, potravinovú výrobu až po marketing. Poslednú oblasť však rýchlo opustil, pretože sa nevedel stotožniť s nekalými praktikami danej firmy. Veľa cestoval po svete a nedávno sa vrátil na Slovensko, aby mohol šíriť osvetu aj tu. Je autorom relácie Vieš, čo ješ a v súčasnosti pracuje na novom projekte Patrick Linhart bez cenzúry.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies