BRATISLAVA – Potravinový kritik Patrick Linhart prináša druhú reportáž Bez Cenzúry, v ktorej poukázal na to, o akú vzácnosť slovenský ľud prišiel, keď si v 90. rokoch zlikvidovali hospodárstvo.
Slovensko bolo hospodársky veľmi rozvinuté a potravinovo nezávislé. Medzi kvalitné plodiny, ktoré sme dokázali vypestovať v našich zemepisných šírkach, patril aj cesnak. Dnes ho už pestuje len málokto.
Spotrebitelia totiž podľahli marketingu veľkoobchodov a zaujíma ich skôr vonkajší vzhľad cesnaku ako jeho výživová hodnota. Takže namiesto zdravého a liečivého cesnaku je na našich pultoch geometricky pravidelný cesnak ale chemicky ošetrený a menej výživný.
Táto reportáž je o tom, ako sa pestovateľ rozhodol odisť z maloobchodu a konkurovať veľkej obchodnej sieti. Dnes predáva cesnak iba ľudom, ktorí sa pozastavia ho nakúpiť priamo z jeho dvora.
Komocsky cesnak sa s cesnakom čínskym ani nedá porovnávať, pretože je chemicky nezabalzamovaný a nie iba zdraviu neškodný, ale aj prospešný! Kvalitný cesnak sa tiež ľudovo nazýva aj prírodné antibiotikum.
Viac informácií sa dozviete vo videu:
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies