BRATISLAVA - Veľa ľudí si dnes potraviny vôbec neváži aj napriek tomu, že si na ne musia zarobiť. Patríte medzi tých, ktorí potravinami plytvajú a vyhadzujú tak peniaze do koša? Spravte s tým koniec. Ušetrené peniaze môžete použiť oveľa efektívnejšie.
Vedeli ste, že?:
- Až 45 % vypestovaného ovocia a zeleniny sa nikdy nezje? To je približne 37 triliónov jabĺk, 263 miliónov ton mäsa, teda celých 20 % z celkovej produkcie sa nezje a vyhodí. To sa vyrovná 75 miliónom kráv.
- V Európskej únii vyhodíme 29 miliónov ton mliečnych produktov ročne, čo predstavuje takmer 20% z celkovej produkcie.
Informácie poskytla Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo. Také plytvanie je samozrejme z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Je potrbné to zmeniť, vyskúšajte našich par rád.
Plánujte
Váš nákup začína už keď ste doma. Pozrite si, čo vám zostáva a naplánujte si tak nákup aby ste suroviny využili pri ďalšom varení.
Napíšte si zoznam
Keď budete mať dopredu premyslené, čo s jedlom spravíte je väčšia šanca, že ho skutočne zjete.
Využite techniku
Ak sa vám nechce písať zoznam postačí vám napríklad fotografia obsahu chladničky na mobilnom telefónne. Rovnako môžete využiť aj množstvo aplikácií.
Nekupujte bezhlavo
V obchode sa snažte odolať zľavovým akciám. Cenovo výhodné ponuky nemusia byť až tak výhodne, keď sa vám jedlo zbytočne pokazí.
Nakupujte častejšie
Lepšie je nakupovať menšie množstvo jedla viackrát za týždeň, ako urobiť jeden veľký nákup na dva týždne dopredu. Také obrovské množstvo potravím sa nestihne zjesť včas.
Najedzte sa
Nikdy nechoďte nakupovať hladný. Inak vám hrozí, že nakúpite zbytočné potraviny.
Nakupujte od miestnych
Snažte sa kupovať sezónne produkty na trhu alebo od miestych poľnohospodárov, ktoré nemuseli na váš stôl putovať cez pol sveta.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies