BRATISLAVA – Hubárska sezóna je v plnom prúde. Pre všetkých platí rada, že radšej by mali zbierať menej druhov húb, ktoré stopercentne poznajú, ako veľa druhov, ktoré poznajú len povrchne. Napriek tomuto upozorneniu si každoročne ľudia volajú k sebe záchranárov pre podozrenie z otravy.
Slabé vedomosti sviatočných hubárov predstavujú najväčšie riziko vzniku otráv hubami. Dajte si pozor najmä na možnú zámenu – niektoré jedlé a jedovaté huby sa takmer identicky podobajú. Dobrým pomocníkom môže byť poradca v hubárskej knihe alebo aj stránka nahuby.sk.
Ak huby nepoznáte, zbierajte len huby hríbovité! Tie majú na spodnej časti klobúka rúrky ( „špongiu“), napr. dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby. Hríbovité huby nie sú smrteľne jedovaté, zato pri tých, ktoré majú zo spodu lupene, sa môžete skôr pomýliť. Ak si nie ste stále istí, čo ste nazbierali, môžete využiť služby hubárskej poradne, ktorá je vo väčších mestách.
Suchohríb hnedý
Foto: TASR
Po konzumácii húb sa príznaky otravy objavia do niekoľkých hodín, určite ich nepodceňujte.
Prejavy otravy hubami:
-zvracanie
-hnačky
-nadmerné slinenie
-nadmerné potenie
-poruchy videnia
Prvá pomoc sa poskytuje rôzne, v závislosti od príznakov či podozrenia z konzumácie jedovatých húb. „Ak priotrávení vracajú, či majú kŕče do dvoch hodín po konzumácii, nemusia hneď panikáriť, pravdepodobne ide len o pokazený žalúdok. Vtedy je potrebné nasadiť si diétu,“ vysvetľuje záchranár Falck Záchrannej a.s. Peter Lakomý. Podráždená sliznica žalúdka sa potrebuje sama zregenerovať. Pri otrave jedlými hubami nie je potrebné ihneď vyhľadať lekára, pokiaľ však ťažkosti neprechádzajú ani po niekoľkých hodinách je bezpečnejšie vyhľadať lekársku pomoc.
Ilustračné foto: TASR
Iné je to pri otrave jedovatými hubami, vtedy je potrebné ísť na pozorovanie do nemocnice a tam pacientovi odstránia toxíny z tela čistením krvi za pomoci prístrojov. Pri niektorých jedovaných hubách sa môžu podľa záchranára P. Lakomého dostaviť príznaky až po pár dňoch.
Ak sami nie ste hubári a kupujete huby na trhovisku, či pri ceste, dajte si tiež pozor. Kupujete ich na vlastné riziko. Aj jeden jedovaný hríb môže spôsobiť kontamináciu tých ostatných. Tak isto, venujte veľkú pozornosť správnemu spracovaniu a uskladneniu húb.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies