BRATISLAVA - Slovenskí priaznivci vínneho moku radi ochutnávajú rôzne "módne" vína, popritom však ostávajú verní obľúbeným odrodám a vínam, ktoré sú vyrobené prirodzenými metódami.
Svoju skúsenosť s preferenciami zákazníkov tak zhrnuli vinár Martin Pomfy z pezinského vinárstva Mavín a hlavná agronómka vinárstva Elesko Soňa Bugáňová.
"Domáci trh má rád mladé, svieže, voňavé vína, ktoré chcú konzumenti nedočkavo a čo najskôr ochutnať," hovorí Pomfy. Hoci podľa neho takéto vína vyhrávajú rôzne súťaže, zväčša nie sú odrodové a neprežijú ani rok. "Vína vyrobené prirodzenými metódami sú takisto moderné a zaujímavé, ale potrebujú dlhší čas, aby ukázali svoju hodnotu. Za tento čas prejde drvivá väčšina súťaží s vínom a prídu žiadané vína z ďalšieho ročníka," dodáva vinár spoločnosti Mavín.
Ako uviedol, "in" sú podľa jeho skúseností najmä sýtené biele a ružové vína s jemným zvyškovým cukrom a tzv. slovenské "novošľachtence". V podobnom duchu sa vyjadrila aj Bugáňová. "Podľa mňa sú stále módne predovšetkým biele a ružové vína so zvyškovým cukrom," povedala.
Obaja experti našli zhodu aj pri vymenovaní obľúbených odrôd slovenských milovníkov vína. "V Elesku patria jednoznačne medzi najobľúbenejšie vína z odrôd Pálava, Rulandské šedé, Cabernet Sauvignon, pokiaľ ide o červené vína, zákazníci preferujú najmä Dunaj či Frankovku," priblížila hlavná agronómka spoločnosti.
"Cabernet Sauvignon, Rulandské šedé, Cabernet Sauvignon rosé, Devín, Dunaj a Pálava," uzavrel vymenovaním najobľúbenejších odrôd slovenských konzumentov Pomfy.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies