BRATISLAVA - Kto by nemiloval čokoládu? Horúca čokoláda je skvelým nápojom, ktorý zahreje a poteší najmä počas dlhých jesenných či zimných večerov.
Horúca čokoláda s jahodami
Suroviny:
30 ml Baileys, 15 ml brandy, 40+10 g čokoláda mliečna, 400 ml mlieko, 50 g (alebo mrazené) jahody čerstvé, 1 PL cukor práškový,1 KL maslo
Postup:
Dáme si variť mlieko. Čokoládu (40 g) nakrájame na drobno a rozdelíme do dvoch hrnčekov. Zmiešame Baileys s brandy v osobitnom pohári.Jahody s maslom si dáme do malého hrnca, ocukríme, roztlačíme ich trošku, podlejeme máličkom vody a rozohrejeme.Keď sa mlieko uvarí, zalejeme čokoládu v oboch pohároch a chvíľu miešame. Rovnomerne pridáme do pohárov alkohol, zmiešame. Nakoniec dovnútra spustíme po jednom obdĺžničku z rozpolenej zvyšnej čokolády, vhodíme rovnomerne rozdelené zohriate jahody a dolejeme aj šťavu, ktorá nám v hrnci ostala.
Horúca čokoláda s penovými cukríkmi
Suroviny:
zmes na čokoládu - 200 g jemný kryštálový cukor, 80 g kakao, 1/2 KL soľ,
2 PL domáca zmes na horúcu čokoládu, 250 ml plnotučné mlieko, 10 ks mini penové cukríky
Postup:
Najprv si spravíme domácu zmes na horúcu čokoládu. Všetky tri ingrediencie spolu premiešame a presypeme do uzatvárateľnej nádoby (ideálne sklenenej). Na jeden hrnček horúceho plnotučného mlieka použite 2 polievkové lyžice kakaovej zmesi.
Mlieko zohrejeme v malej rajničke a primiešame zmes na horúcu čokoládu. Zlejeme do väčšej šálky a na vrch poukladáme penové cukríky.
Horúca čokoláda s čili
Suroviny:
100 g horká čokoláda, 350 ml mlieko, 150 ml smotana na šľahanie, 2 PL čokoládový likér, 1 balíček vanilkový cukor, čili korenie, mletá škorica na posypanie
Postup:
Mlieko a smotanu na šľahanie dáme do hrnca a necháme zohriať. Následne pridáme vanilkový cukor, nalámanú horkú čokoládu a štipku čili korenia. Miešame až kým sa nám čokoláda neroztopí. Nakoniec pridáme čokoládový likér a premiešame. Nevaríme! Hotovú horúcu čokoládu nalejeme do pohárov a posypeme mletou škoricou.
Horúca čokoláda s pomarančom a mandľovým likérom
Suroviny:
100 g 70%horká čokoláda, 50 g maslo, 500 ml 33% smotana, 1 ks pomaranč v bio kvalite, 1 PL amaretto (mandľový likér), 1 PL kukuričný škrob, 1 PL kryštálový cukor, 1 štipka soľ
Postup:
Do malej rajničky nalámeme čokoládu, maslo, pridáme asi 100 ml smotany a zahrievame na miernom ohni. Medzitým si nastrúhame kôru z pomaranča a zmiešame ju s 1PL pomarančovej šťavy a 1PL likéru. Keď sa čokoláda úplne roztopí a prepojí so smotanou a maslom, začneme za stáleho miešania prilievať ďalších 300 ml smotany a pridáme aj pomarančovo mandľový likér. Vo zvyšku smotany si rozmiešame kukuričný škrob, primiešame do zohrievanej zmesi a pokračujeme v zohrievaní. Tesne pred privedením k varu pridáme cukor a štipku soli. Odstavíme z ohňa a prelejeme do horúcich šálok.
Horúca biela čokoláda s vaječným likérom
Suroviny:
100 g biela čokoláda, 400 ml mlieko, 100 ml smotana na šľahanie, 1 balíček vanilkový cukor, 2 PL vaječný likér, mletá škorica alebo škoricový cukor na posypanie
Postup:
Mlieko so smotanou na šľahanie a vanilkovým cukrom zohrejeme. Následne pridáme nalámanú bielu čokoládu a miešame kým sa neroztopí. Nakoniec pridáme vaječný likér a premiešame. Čokoládu odstavíme z ohňa skôr ako sa začne variť. Horúcu čokoládu nalejeme do pohárov a posypeme mletou škoricou alebo škoricovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies