Trump sa v Hanoji stretol s vietnamským prezidentom Tran Dai Quangom

NETKY.SK • 12 November 2017, 09:08 • 2 min
Trump sa v Hanoji stretol s vietnamským prezidentom Tran Dai Quangom

HANOJ - Americký prezident Donald Trump vyzdvihol v nedeľu hospodársky rozvoj Vietnamu na spoločnej tlačovej konferencii s tamojším prezidentom Tran Dai Quangom v Hanoji.

slovakia

left justify in out

"Spojené štáty sú nadšené reformami, z ktorých majú osoh všetci obyvatelia Vietnamu. Vašu posilňujúcu sa strednú triedu vnímame ako kľúčový trh pre americký tovar a služby," vyhlásil Trump, ktorého cituje agentúra DPA.

 

Trump sa zároveň ponúkol ako sprostredkovateľ v riešení teritoriálnych sporov v Juhočínskom mori, ktoré vedie Vietnam s Čínou ohľadom strategických vodných trás. Trump sa označil za "veľmi dobrého sprostredkovateľa a zmierovacieho sudcu", pričom je ochotný v tejto otázke pomôcť, uvádza agentúra AP.

 

Trump je vo Vietname od piatka, pricestoval sem v rámci svojej cesty po juhovýchodnej Ázii. V krajine sa stretne i s ďalšími vysokými predstaviteľmi - generálnym tajomníkom Komunistickej strany Vietnamu Nguyen Phu Trongom, ktorý je de facto hlavou vlády, a vietnamským premiérom Nguyen Xuan Phucom.

 

Americko-vietnamské vzťahy sa za uplynulé roky výrazne zlepšili. Bývalý šéf Bieleho domu Barack Obama počas svojej vlaňajšej návštevy Vietnamu uvoľnil zbraňové sankcie voči krajine, čím vydláždil cestu k zbrojárskym dohodám.

 

Trumpovou poslednom zastávkou na jeho ceste budú Filipíny, kde sa v hlavnom meste Manila zúčastní na summite Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a na Východoázijskom summite (EAS).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies