Kontroly ukázali, že v drahších reštauráciach je jedlo baktériami kontaminované oveľa viac ako vo fastfoodoch.
Ľudia sa prirodzene domnievajú, že pokiaľ reštaurácia pôsobí luxusným dojmom a za jedlo si tu priplatia viac, nemusia sa obávať slabej hygieny. Kontroly však potvrdili opak.
Hygienici v USA si posvietili na niekoľko prevádzok z radov fastfoodov, ale aj drahších reštaurácii. Zamerali sa na sledovanie množstva potenciálne nebezpečných baktérii v jedle. Rozbory priniesli alarmujúce výsledky. Vzorky z kvalitnejších reštaurácii vykázali stonásobne vyššie hodnoty baktérii než tie z často zatracovaných fastfoodov!
Má to však logické opodstatnenie. Zamestnanci v rýchlych občerstveniach najčastejšie pracujú s mrazenými polotovarmi, ktoré následne len prihrievajú či vyprážajú. Platia tu tiež prísne pravidlá ohľadom dĺžky tepelnej úpravy, ale aj pravidelného umývania rúk. Takéto prevádzky zároveň podliehajú kontrolám oveľa častejšie než bežné stravovacie jednotky.
V špičkových reštauráciách je síce priestor pre kreativitu a pracuje sa s čerstvými surovinami, no to predstavuje oveľa väčší potenciál pre množenie patogénnych baktérii. Interné predpisy takýchto podnikov sú zároveň oveľa benevolentnejšie a menej náročné aj v oblasti tepelnej úpravy pokrmov.
Z výskumu teda paradoxne vyplýva, že reťazce rýchleho občerstvenia môžu byť najbezpečnejšími miestami, kde sa najesť. O tom, čo je z hľadiska nutričných hodnôt pre organizmus prospešnejšie už ale možno polemizovať.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies