Kyslé polievky sú veľmi vďačné z dôvodu jednoduchej prípravy a výdatnej chuti. Sú sýte, keď chcete, šupnete do nich aj klobásku, sú lacné, relatívne rýchle a fajnové. Poďte si dať s nami ochutnávku.
Lahodná polievka z kyslej kapusty so smotanou
Suroviny:
250 g kyslá kapusta, 40 g hladká múka, 2 dl kyslá smotana, 10 g masť, 20 g cibuľa, podľa chuti voda, soľ, bobkový list, červená paprika
Postup:
Kapustu dáme variť do vody s bobkovým listom. Do smotany zamiešame múku, prilejeme ku kapuste, spolu povaríme a osolíme. Nakoniec pridáme nastrúhanú cibuľu zapenenú na masti, do ktorej sme pridali červenú papriku. Všetko povaríme.
Kyslá šalátová polievka
Suroviny:
1 ks šalát hlávkový, 1 ks smotana kyslá lahôdková, olej na zápražku, múka hladká, kôpor, soľ
Postup:
Pripravíme si suroviny. Hlávkový šalát dôkladne umyjeme. Z oleja a hladkej múky urobíme zápražku. Dolejeme vodu. Pridáme nakrájaný šalát, osolíme, pridáme kôpor a dovaríme. Nakoniec primiešame kyslú smotanu a necháme prejsť varom. Dochutíme soľou(ak treba) a octom.
Kyslá hubová polievka s jogurtom
Suroviny:
5 stredných zemiakov, voda, 1 balík šampiňónov, kocka zeleninového bujónu, vývar z húb, 350 ml mlieka, 250 ml bieleho jogurtu, petržlenová vňať, soľ, 3 PL jablkového octu
Postup:
Zemiaky som poriadne umyla, neošúpala, nakrájala na menšie kocky, zaliala vodou a hubovým vývarom, osolila. Šampiňóny som ošúpala, umyla, nakrájala na malé kúsky a pridala k zemiakom a varila. Keď boli takmer uvarené, priliala som mlieko, kocku bujónu a biely jogurt a varila ešte asi 5 minút. Potom som odobrala 2 naberačky mimo a rozmixovala som to ponorným mixérom a vrátila do polievky. Nemusela som ju tak zahusťovať múkou či niečím iným. Priliala som ocot, my máme radi kyslejšie, takže 3 polievkové lyžice a nechala iba prejsť varom. Keď ešte horúca platňa pod hrncom hriala, pridala som dve hrste čerstvého petržlenu, aby sa zbytočne v polievke nerozvaril. Zanikne tak potom nielen jeho pekná zelená farba, ale aj výrazná chuť.
Kyslá fazuľová polievka s údeninou
Suroviny:
200 g suchá fazuľa (biela, čierna, strakatá...), 2 ks väčšia cibuľa, 3 strúčiky cesnak, 200 g údenina (rebierko, klobáska, slaninka...), 3 ks väčší zemiak, 200 ml mlieko, 200 ml smotana na šľahanie, 2 ks hladká múka, podľa chuti kryštálový cukor, podľa chuti ocot, soľ, mletá paprika, nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list
Postup:
Fazuľu namočíme v studenej vode a necháme na chladnom mieste cez noc (aspoň 12 hodín). Fazuľu aj s vodou zlejeme do hrnca a na miernom ohni privedieme k varu. Počas varenia podľa potreby dolievame vodu a pridáme: pokrájanú údeninu, cibuľu, bobkový list, korenie a nové korenie. Zhruba po hodine alebo keď je fazuľa polomäkká pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Keď nám všetko zmäkne (po cca pol hodine) pridáme lisovaný cesnak, mletú papriku a až teraz osolíme. Z mlieka, smotany a múky si pripravíme zátrepku, vlejeme ju do polievky a necháme znovu zovrieť. Odstavíme a nakoniec dochutíme cukrom a octom.
Kyslá šošovicová polievka
Suroviny:
150 g suchá šošovica, 1 ks väčšia cibuľa, 3 ks väčší zemiak, 500 ml mlieko, 200 ml pochúťková smotana, 2 PL hladká múka, podľa chuti kryštálový cukor, podľa chuti ocot, soľ, mleté čierne korenie, nové korenie, bobkový list
Postup:
Šošovicu namočíme v studenej vode a necháme na chladnom mieste (ideálne 4 hodiny). Šošovicu aj s vodou zlejeme do hrnca a na miernom ohni privedieme k varu. Počas varenia dolievame vodu. Keď je šošovica mäkká pridáme: pokrájané zemiaky, cibuľu, bobkový list, korenie a nové korenie. Varíme až kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec dochutíme soľou. Medzitým si z mlieka, kyslej smotany a múky pripravíme zátrepku. Vlejeme ju do polievky a necháme znovu zovrieť. Odstavíme a nakoniec podľa potreby dochutíme cukrom a octom.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies